Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НСИ представи сайта на "Преброяване 2021"

Преброяването е една снимка на състоянието на страната, отбелязва Сергей Цветарски.

Информация за "Преброяване 2021" вече може да бъде намерена на новия сайт www.census2021.bg, съобщиха от Националния статистически институт. Председателят на НСИ Сергей Цветарски, заместник-председателят Диана Янчева и директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" Магдалена Костова представиха сайта, логото и мотото на преброяването "Включи се, защото си важен!".

Преброяването ще се проведе на два етапа - преброяване по интернет и преброяване с преброители, като Пробното електронно преброяване ще се проведе между 20 и 26 март тази година и то ще е за желаещите от цялата страна. Около 200 преброители ще посетят домакинствата само в Разград, Велинград и студентски град в София от 27 март до 2 април. Представители на общините ще направят и предварително райониране между 9 и 13 март, съобщиха от националната статистика.

Преброяването е една снимка на състоянието на страната, казва Сергей Цветарски. "За нас успех би бил да направим снимка с максимално висока резолюция, така че да обхванем всички детайли в портрета на населението, което ще преброим".

От НСИ бяха представени и допълнителните изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението. Колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство? Откога живеете в това населено място? Как оценявате условията в населеното място, в което живеете? Имате ли намерение да се преселите? Това са част от въпросите, които ще бъдат задавани на гражданите през предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година.

Новото за преброяването през 2021 г. е т.нар. георефериране. Всяка сграда, обект на преброяването, ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.

Припомняме, че пробното преброяване на населението и жилищния фонд бе записано в Националната статистическа програма за 2020 година, приета вече от Министерския съвет. Изследването предшества същинското преброяване, което е предвидено да стане в целия Европейски съюз през 2021 година.

Сред акцентите в работата на НСИ през годината е подготовката за 18-то преброяване на населението и жилищния фонд и приемането от Народното събрание на новия Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през следващата година.

В отчета на НСИ се посочва, че са постигнати съществени резултати, свързани с повишаване на качеството на статистическата информация и усъвършенстване на нейното разпространение, както и намаляване на натовареността на респондентите чрез въвеждане на електронни въпросници и разработване на уеббазирани приложения за статистически изследвания в различни статистически области.

Facebook logo
Бъдете с нас и във