Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НСИ отново започва работа "на терен"

Статистическите данни се ползват от държавата, бизнеса, инвеститорите, анализаторите, журналистите... Ето защо бързото и навременно представяне на икономическия живот в числа е много важно и се очаква с интерес.

В периода на извънредното положение коронавирусът промени дейността на Националния статистически институт. С облекчаването на мерките обаче НСИ възстановява работата "на терен" по статистическите изследвания.

При спазването на всички предписания и мерки за защита на здравето на служителите и респондентите, анкетьорите на НСИ ще започнат отново да посещават домовете и да правят анкети, необходими за изследванията на домакинствата. Така след двумесечно прекъсване интервютата "лице в лице" се възстановяват.  От въвеждането на извънредното положение на 13 март до днес анкетните проучвания се осъществяваха по телефон или имейл.

Заедно с това се възстановяват и обходите на търговските обекти, които са отворени. Чрез тях се събира информация за наблюдението на потребителските цени. Ще продължи да се използва информация за цените, публикувани в интернет, за част от стоките, за които магазините все още са затворени, уточняват от статистиката.

Бизнес изследванията, които се провеждат чрез онлайн анкети, ще продължат да се провеждат, както и досега.

Изследванията с източник административни регистри и бази данни, както и изследванията с източник респонденти - юридически лица, се провеждат по график и резултатите от тях ще бъдат публикувани съгласно календара за разпространение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във