Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НС ще реши как да бъдат изплатени задълженията към пътните фирми

В най-катки срокове Народното събрание ще се произнесе за забавените плащания по договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътища. По настояване на регионалния министър Гроздан Караджов депутати от управляващата коалиция ще внесат за разглеждане проект на решение, с което да се одобри разплащане на дължими суми по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. 

Решението на парламента ще даде възможност Агенция "Пътна инфраструктура" да разплати половината от дължимата сума за изпълнени дейности за текущ ремонт и поддържане, включително и на отделни пътни участъци, на мостови съоръжения и тунели. Ще бъдат платени и 100% от сумите за изпълнени дейности по контрактите за доставка и монтаж на ограничителни системи и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

В частност това е и "Автомагистрали - Черно море" ЕАД, каза регионалният министър Гроздан Караджов след среща с ръководството на фирмата. Поводът за срещата са неразплатени от държавата средства за ремонта на автомагистрала "Тракия" от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, пряко подчинено на министъра. Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя - "Автомагистрали" ЕАД, чрез Агенция "Пътна инфраструктура", към дружеството е  27 644 902 лв. с ДДС.

В края на миналата година, при управлението на служебното правителство, са сключени споразумения за предсрочно прекратяване на договорите между АПИ и пътноподдържащите фирми. Според тях четири от договорите изтичат в края на април 2022 г., а останалите - в края на юни 2022 г.  "Това на практика означава републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка от средата на тази година, защото процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на нови изпълнители няма да са приключили. Заради това в проекта на решение на Народното събрание се предлага да се разреши на АПИ да продължи действието на изтичащите договори за текущ ремонт и поддръжка до избор на нови изпълнители след проведени търгове по Закона за обществените поръчки, но не по-късно от 30 септември 2022 г.", съобщиха още от МРРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във