Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НС иска доклад за делата в Страсбург

От 2001 г. до ден днешен от джоба на българските данъкоплатци са платени близо 2 млн. лв. обезщетения за забавено правосъдие, стана ясно в петък (21 септември) по време на заседание на Народното събрание. Депутатите изслушаха питане на колегата си Джема Грозданова към правосъдния министър Диана Ковачева, посветено на пилотната процедура за намаляване на огромната натовареност на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Целта на процедурата е да се въведат ефективни правни средства за защита, които да дадат възможност на жалбоподателите да получат обезщетение по-бързо на национално ниво, вместо всяко дело да се разглежда самостоятелно в Страсбург.


Лавината от дела срещу България се изсипва в съда в Страсбург и най-често те завършват с присъда за обезщетения на ищците, които пък се вземат данъците на българите. Държавата е изплатила от 2001 г. досега 2 млн. лв., съобщи правосъдният министър Диана Ковачева. В момента срещу България в Страсбург са заведени над 600 дела за бавно правосъдие, които почти сигурно ще приключат в ущърб на държавата. Присъжданите обезщетения на гражданите най-често са между 5000 и 15 000 евро.


Пилотната процедура предвижда българите да могат да се жалят срещу бавното правораздаване и да получават обезщетения до 10 000 лв., без да се налага да водят нови дела. Идеята е те да получават по-малки обезщетения, но за сметка на това ще ги имат в значително по-кратък срок - до 6 месеца от подаването на мотивирана жалба до инспектората към Министерството на правосъдието. Що се отнася до делата в Страсбург, те обикновено продължават между 4 и 6 години.


Сини и червени депутати разкритикуваха мнозинството за неефективната реформа в съдебната система. Според Екатерина Михайлова от ДСБ дискусията няма смисъл, ако не се премахнат предпоставките, заради които България е осъждана. Липсата на доверие в институциите е основната причина да се стига до Страсбург.


На последното си заседание в сряда (19 септември) кабинетът разгледа споразумения и декларации по 16 жалби пред ЕСПЧ, които са част от висящите в съда около 700 дела за бавно правораздаване и липса на защита в съдебния процес. По 13 от жалбите са сключени споразумения за обезщетения на стойност 44 750 евро. По три от декларациите пък обезщетенията са общо 6200 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във