Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НПО търси съдействие от Радев за оставки в КЗП

Неправителствената Национална асоциация за защита на потребителите подаде сигнал за нарушения в държавната КЗП до президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков и поиска оставки в комисията.

"Нашите организации констатират, че от години се пренебрегва задължението за отстраняване от работа на заемащият длъжността „Главен секретар”на КЗП /Комисия за защита на потребителите/  - Иван Маринов Бъчваров. Това е законово задължение на управляващия орган – КЗП, за чиито председател е назначен Димитър Маргаритов Йотов", се казва в сигнала. 

Проблемът е, че Бъчваров е обвиняем за умишлено престъпление, а според асоциацията, Маргаритов не изпълнява задължението си да го уволни. 

От асоциацията обясняват също, че проверките на КЗП завършват с едва 8% констатирани нарушения. В същото време от НПО-то са готови да направят пазарен експеримент, в който да докажат, че в произволно избрани 10 търговски обекта ще бъдат констатирани не по–малко от 9 нарушения.

Друго обвинение е, че КЗП е вече две години не забелязва законови поправки, които й дават възможност да атакува такса "пренос" на "Топлофикация" и други практики на принудителна продажба на стоки и услуги.

Нарушение е, според подалите сигнала, и липсата на контрол на етикетите на стоките, които в 50% от случаите не съотвествали на съдържанието.

Според НАЗП служители на КЗП изминават стотици километри месечно със служебни автомобили за лични цели.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във