Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новото допълнително заплащане на нощния труд от 0.91 лв. ще важи за всички професии

Министерският съвет, синдикатите и работодателите стигнаха до консенсус за заплащането на нощния труд. Той става 0.15% от минималната работна заплата и не по-малко от 1 лев. Освен това допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии, обяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Това е краят на една 2-годишна разправия, която ние от "Подкрепа" започнахме през 2018 г. Една кампания, в която заедно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, синдикалната федерация на служителите в МВР. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка миналата година на нашия конгрес, но за съжаление оттам нататък останахме сами в тая борба. Дано тоя път нещата да приключат", заяви пред БНТ Манолов, според когото проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването.

По думите му нощен труд в България системно полагат около 400 000 човека. Това ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката.

Правителството ще внесе предложение в Тристранния съвет за допълнителното заплащане за нощен труд на час да бъде 0,15% от минималната работна заплата, което прави 91 стотинки. Сега възнаграждението е в размер на 25 стотинки.

Според социалния министър Деница Сачева предложението отговаря на искането на протестиращите медицински сестри за по-добро възнаграждение за нощния труд. Правителството и синдикатите се разбраха да бъдат осигурени 9 милиона лева за индексиране на заплатите на медицинските сестри в детските градини и училищата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във