Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Във водите на река Юговска и река Чепеларска бяха установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково. В събота министърът на екологията Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева направиха проверка на място. 

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

По думите на министъра има неправомерни действия от страна на "Лъки Инвест" и прокуратурата е уведомена.

"За питейната вода няма риск, но сме предупредили ВиК и "Напоителни системи" да затворят шлюзовете и да не се допуска водопой на животни", допълни Димитров.

Според Каназирева може би от "Лъки Инвест" са очаквали, че събота и неделя няма да има проверки и всичко ще им се размине. Тя смята, че поредното замърсяване се прави умишлено и цели дестабилизация.

От РИОСВ-Смолян информираха, че за предишното замърсяване на реките са съставени наказателни постановления на "Лъки Инвест", а максималните глоби са до 10 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във