Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ново приложение на Facebook ще плаща на потребителите, за да проследява техните данни

Вчера Facebook пусна ново приложение, което ще плаща на потребителите да споделят информация със социалния гигант за приложенията, които използват, предаде Marketwatch.

По-рано компанията пусна две подобни приложения, които проследяват дейностите, които хората извършват на своите телефони. Но и двете бяха спрени, след като бяха отправени критики за нарушаване на поверителността и за нарушаване на указанията на Apple App Store.

Новото приложение, наречено Study, е различно от предишните две и е построено от нулата. Засега е достъпно само в Google Play Store, като Facebook твърди, че ще бъде достъпно скоро и за мобилната операционна система на Apple iOS.

Study ще събира информация за приложенията, които хората използват - по колко време прекарват в тях, кои точно функции се използват - давайки на Facebook ценна информация за това как хората използват услугите на неговите конкуренти.

От Facebook заявиха, че няма да проследяват пароли или идентификатори на профили, като периодично ще напомня на хората, че приложението събира техните данни. Но експерти в сферата на защита на личните данни са загрижени, че потребителите все още не знаят точно каква информация изпращат.

Все още Facebook не казва колко ще плати на потребителите да споделят своята информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във