Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВО ПЕТНО ГРОЗИ АМЕРИКАНСКИЯ КОРПОРАТИВЕН ИМИДЖ

Кой би помислил, че след аферата Енрон репутацията на американските корпоративни лидери може да се срине още по-надолу? Доказателството, че това все пак е възможно, дойде покрай набралия скорост скандал около опциите върху акции, раздавани със задна дата на висшия мениджмънт в много американски компании.
Споменатите опции дават право на притежателя си в определен бъдещ период да купи акции на съответната компания по фиксирана цена. Неотдавна обаче едно икономическо изследване отчете, че учудващо голям брой такива опции са били раздавани като възнаграждение на мениджъри на различни компании точно преди акциите да поскъпнат. Това стана повод случаят да прерасне в повсеместно разследване на практиките за възнаграждаване на корпоративните мениджъри и, според експертите, е много възможно да вкара поне няколко от замесените зад решетките.
В момента американската Комисия за ценни книжа и фондови борси проучва раздаването на опции в над 60 фирми, но бройката им постоянно нараства. Междувременно стотици други компании тихомълком започнаха вътрешни разследвания, за да видят дали техните процедури по отношение на тези инструменти отговарят на изискванията. Скандалът застигна дори гиганти като Майкрософт (Microsoft), Епъл (Apple) и Хоум депо (Home Depot).
Немалко компании преразгледаха финансовите си резултати, и с оглед да поправят данните от невярно воденото счетоводство. Производителят на чипове Броудком (Broadcom) например обяви, че ще намали с поне 750 млн. щ. долара печалбите, които е отчел от 2000 г. насам.
Няколко висши мениджъри вече платиха с постовете си за скандала. В средата на юли в Калифорния беше създаден специален орган, който да се концентрира върху използването на опции със задна дата. Първите обвинения се очакват съвсем скоро.
Отвъд гръмките заглавия се чуват различни мнения за това доколко въпросната практика с опции е използвана със задна дата, доколко тя е престъпна и какво да се направи впоследствие. Айра Кей от консултантската организация Уотсън Уайът (Watson Wyatt) поставя под въпрос статистическата точност на някои академични анализи, от които е тръгнал скандала. Проучване, проведено неотдавна от икономистите Рандал Херън и Ерик Лай установи, че 18.9% от опциите, предоставени по пазарни цени в периода 1996-2005 г., са били реализирани със задна дата или са манипулирани по друг начин, за да се извлече полза от благоприятните движения на цените на акциите. Такива манипулации са извършили от 2 270 компании, или 29.2% от участвалите в проучването.
Всъщност обект на изследването са две различни дейности - в част от случаите опциите действително са били използвани със задна дата, а в други моментът на раздаването им е бил определян така, че да се извлече предимство от важни за пазара новини за компанията, за чието оповестяване мениджърите са знаели предварително.
Въпросът дали има нещо нередно в тези две дейности поражда доста спорове. Пол Аткинс, член на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси, отхвърля предположенията, че този начин на раздаване на опции наистина е форма на търговия с вътрешна информация. Директорските бордове могат да изберат такъв момент на предоставяне на опциите съвсем аргументирано, защото опции, дадени точно след скок в цените на акциите или по-лошо - точно преди спада им, едва ли ще вдъхновят мениджърите за по-сериозни усилия. Не е ясно обаче дали акционерите са знаели, че това се случва, и ако не, дали са щели да го одобрят.
За разлика от този случай използването на опции със задна дата с цел да се извлече полза от минали движения в цените на акциите определено е незаконно и винаги е било такова, казва Брайън Хол от бизнес училището към Харвардския университет.
Два фактора допринасят за хаоса около скандалните опции. Първо, през 90-те години опционните схеми бяха все още новост и не бяха толкова ясни като сега. Второ, особено технологичните компании бяха ангажирани в жестока борба за таланти в момент, когато цените на акциите бяха крайно променливи, а частните фирми бяха по-гъвкави от публичните при определяне цените на опциите. Предлагането на опции на цена, която отговаря например на най-ниската стойност на акциите за месеца, се оказва полезно в преговорите за привличане на нови кадри. През 1999 г., когато решава да спре оценяването на опциите по месечния им минимум, Майкрософт получава запитване от анализатори дали това ще намали способността й да наема на работа най-добрите мозъци.
Докато Комисията за ценни книжа и фондови борси решава как да се отнесе към дългия списък с нарушители, две скорошни промени в правилата вече като че ли дават ефект. Изискването предоставянето на опции да бъде разкривано до 48 часа след този акт намали значително манипулациите със задна дата, въпреки че голям брой фирми все още не се съобразяват с него. Освен това правилното счетоводно третиране на опциите върху акции премахна предимството, което те имат над другите форми на заплащане на база собственост, и накара много компании да намалят използването им. Майкрософт стигна дотам, че се отказа напълно от тях през 2003 година.
Според инвестиционни банкери справедливата стойност на опциите, раздавани от компаниите, които са включени в изчисляването на индекса SP 500, се е понижила от 104 млрд. щ. долара през 2000 г. до 30 млрд. щ. долара през 2005-а. Това дава основание да се очаква, че манипулирането на опции със задна дата е форма на злоупотреба с възнаграждението на мениджърите, която е изживяла дните си.
снимка - option в папка desi

Facebook logo
Бъдете с нас и във