Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ново обсъждане ще има на промените в Закона за подземните богатства, върнат от президента

Народното събрание ще има пленарно заседание за първи път след дългата лятна ваканция от 9 часа. В проекта за програма в която има осем осем, предстои да бъде гласувана на заседанието днес.

Народното събрание открива десетата си пленарна сесия в новата пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом. В началото на политическия сезон от трибуната на парламента обръщение към народа и Народното събрание ще направи държавният глава Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев ще използва за втори път от началото на своя мандат конституционното си правомощие да направи обръщение към народа и народните представители за откриването на пленарна сесия. По традиция тя ще бъде открита тържествено и с декларации на политическите сили, които ще представят водещите си приоритети за новия политически сезон.

Ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, приет от Народното събрание на 22 юли 2020 г., върнат за ново обсъждане с Указ № 160 от 29 юли 2020 г. на Президента на Републиката по чл. 101 от Конституцията на Република България. Румен Радев върна текстове с мотива, че предвиденото в закона удължаване срока на концесията и разширяване правата на концесионерите могат да доведат до затваряне на пазара и да възпрепятстват свободното движение на услуги.

Предстои първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Изборния кодекс (Вносители: Даниела Дариткова и група народни представители, 17.8.2020 г.; Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид и Ахмед Ахмедов, 28.8.2020 г.). Това ще е точка първа за четвъртък, 3 септември.

Депутатите ще гласуват прекратяване на пълномощията на председателя на Централната избирателна комисия (Подадена оставка от Стефка Стоева – председател на Централната избирателна комисия; 27.8.2020 г.).

В дневния ред е и точката за вземане на на решение за персонални промени в Министерския съвет на Република България (Вносител: Министър-председателят на Република България).

Ще има и второ гласуване на Законопроект за допълнение на Закона за съдебната власт (Общ проект, изготвен от Комисията по правни въпроси въз основа на приетите на първо гласуване на 16.7.2020 г. законопроекти с вносител: Министерски съвет, 26.6.2020 г. и 3.7.2020 г.).

Народните представители ще разгледат и законопроект за ратифициране на Доброволното споразумение за гаранция съгласно чл. 11 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета SURE - Европейски инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на избухването на COVID-19, между Европейската комисия и Република България (Вносител: Министерски съвет, 30.7.2020 г.). Това трябва да е точка първа за петък, 4 септември.

Предстои и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи (Вносител: Министерски съвет, 9.7.2020 г.).

Предвиден е и редовния парламентарен контрол в петък с питания и отговори на министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във