Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ново мобилно приложение ще свързва гражданите и Националния оперативен щаб

Мобилно приложение обединява цялата информация за COVID-19 в България. На доброволен принцип потребителите на апликацията могат да информират здравните власти за здравословното си състояние. 

В системата ще се въвежда единният граждански номер (ЕГН), а софтуерът ще разпознава пол и възраст. Ще се въвеждат хронични заболявания на лицето, ако има такива, както и симптоми. Например данни за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, а тези данни се предават на Министерството на здравеопазването. Така Националният оперативен щаб ще получава веднага симптомите и ще може да действа проактивно.

Вече е създаден регистърът на всички карантинирани лица и всички заболели и информацията по автоматизиран път достигна до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантинираните лица. В системата има интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната.

Чрез приложението ще може да бъде правено и локиране на данните, за да се гледат най-горещите точки на заболяването и да се правят всякакви анализи на ситуацията.

Приложението се казва Virusafe, абсолютно безплатно е и ще се поддържа от трите национални оператора от понеделник (6 април). За разработването му е използва софтуер за анализи, който е заложен в мобилните апликации в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван. Разработеният софтуер и труда на разработчиците са дарени безвъзмездно. 

"В тази система ще можем да намерим много информация, както за заразени, така и за преболедували и така могат вече да се вземат научно обосновани решения за евентуално разхлабване на режима", заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. 

Изграждането на такава система е от изключителна полза за Министерството на здравеопазването, изтъкна здравният министър Кирил Ананиев. По думите му осигуряването на връзката между отделните институции също е много важна цел, тъй като са обвързани личните лекари, болниците, МВР, пожарната. "Те ще са в непрекъсната връзка и информацията ще тече между тях. На базата на тази информация можем да правим анализи и да опитаме да предотвратим разпространението на болестта", посочи Ананиев. 

"Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде някой данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина. Това, което е направено ще улесни всички. Ще облекчи документацията и тестовете. Най-големият принос е фактът, че това ще облекчи и граничните полицаи, които проверяват хората, които идват от чужбина", обобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във