Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ново 20: Токът у нас ще поскъпне, защото цената му на външните пазари падала

Най-новото обяснение, плъзнало в общественото пространство е, че причина за повишаване цената на тока от 1 юли е понижението цената на електроенергията на външните борси.

Според новите промени, предстоящи да влязат в пленарна зала, депутатите от Енергийната комисия са решили, че държавните дружества Електроенергийния системен оператор и Булгартрансгаз, също ще трябва да внасят 5% от печалбата си във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", както в момента го правят всички производители на ток.

Според мнението на представителя на ГЕРБ Валентин Николов, пред БНР, ниската цена на газа, ниската цена на петрола, започналите да работят газови централи в Италия и в Турция, както и влажната година, свиването на икономиката в съседна Гърция, която е един от основните потребители на електрическа енергия са довели до спад на цените на регионалния пазар на електроенергия. Това е довело и до намаляване на количествата изнесена електроенергия, а от там съответно, и на производството на електрическа енергия. Веднага Фонда "Сигурност на електроенергийната система" ще пострада както заради ниските цени, така и заради непроизведените количества електрическа енергия. Според Николов вариантите са два. Или да се вдигне цената на битовите потребители и на бизнеса, или да се предприемат бързи мерки(налагането на допълнителната такса).

Според енергийният експерт експертът Ангел Минев, за енергийна система като българската, която от повече от 10 години е третият по големина износител на електроенергия в Европа, спадането на цените на европейските пазари и в региона на Югоизточна Европа, определено оказва влияние на обема на износа и оттам на приходите на електрическите компании. Когато приходите намаляват, определено се търси начин за тяхното възстановяване. Така, че ефектът за повишаване на цените за крайният потребител е логичен, икономически обоснован и може да се обясни.

Социологът Тодор Галев обаче е на мнение, че облагането на печалбите на държавните дружества няма да реши проблема:

Всъщност натоварването на тези две дружества с някакви такси в края на краищата ще се отрази върху крайните цени на потребителите, защото тези две дружества трябва тези пари, тези такси да ги генерират от някъде като приход, за да могат да ги заплатят като такса и в края на краищата това неминуемо ще доведе до вдигане на крайните цени, но, евентуално, с някакво отлагане във времето.

От дотук изложените факти става ясно, че заради понижение на цената, намалелия износ и свитото потребление, приходите на енергийните дружества ще намалеят. От там и печалбите им. Да, но те не желаят това да се случи. Логиката им, определена като пазарна, логична и икономически обоснована е да бъде вдигната цената на електроенергията. За сметка на кого?

Логичните въпроси са кой няма да пострада? Естествено частните производители, които си искат своите приходи (печалби). Те от друго не се интересуват.

Възможностите на държавата са, или да позволи вдигането на цената, или да осигури приходите чрез кръстосано субсидиране, налагайки нови такси на държавните дружества(на частните не могат, или не искат), които според депутатът Таско ерменков "няма да пищят".

Според Тодор Галев, съществува и мнението, че Фонда "Сигурност на електроенергийната система" е поредната касичка на правителството за харчене на обществени средства за приоритетни проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във