Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ново 20: Работодателите да плащат най-много 15 дни болнични годишно

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет. Това каза пред БНТ социалният министър Бисер Петков.

"Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни. Всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични обсъждани до сега отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет. Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие", коментира Петкова.

Премиерът Бойко Борисов вчера категорично заяви, че предложението първият ден от болничните да не се плаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание.

"Синдикатите са във възторг, защото минималната пенсия става 250 лева. Отколешна мечта. Колегите патриоти настояха и ние подкрепихме. В тристранката ще търсим мерки за контрол. Няма входирано такова предложение, няма и да има. Няма как да сложим на всеки, който си вземе болничен полицай. Вчера пих нурофен, аспирин, днес съм по-добре. Този проблем ще бъде гледан в тристранката. Дори лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Затова няма да го входираме, да не наказваме болния заради тариката. Нетърпимостта в хората искам да я видя", коментира случая с болничните Бойко Борисов. 

Премиерът се закани да излови измамниците. И настоя: "Искам да видя нетърпимостта в хората“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във