Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новите технологии трябва да използват оптимално ресурсите на средата

Новите открития и технологии в земеделието, имат потенциал да позволят изхранването на постоянно нарастващото население на Земята. В следващите 40 години на човечеството ще се наложи да произведе толкова храна, колкото се е произвело през изминалите 8 000 години. Това констатира скорошен материал на световния форум Bloomberg New Economy и инициативата Call For Solutions, която търси най-иновативните решения за световните проблеми.

Най-новите постижения са свързани с нарастващото население, затова се търсят все повече нови технологии, които могат да използват оптимално ресурсите на средата, например такива за производство на храни в системи в затворено пространство. Това заяви д-р Милена Кръстанова от "Aквапоникс България" пред Bloomberg. По думите й трябва да се мисли за технологии, които да имат високи нива на производство, тъй като редица проучвания доказват, че постепенно намалява добивът на храни през конвенционалното земеделие.

"Има миграция на населението към големите градове и трябва да се търси производство, което е добро за градска среда. Няколко нови технологии, свързани с безпочвено отглеждане на растения, са тенденция в градското земеделие", отбеляза експертът от "Aквапоникс България". Тя поясни, че аквапониката е нова технология, която комбинира два типа производство - аквакултури и зеленчукови култури.

"Важно е човек да се стреми към производство на прясна храна. Ако съкратим пътя на храната от производителя до крайния потребител, ще имаме добри икономически показатели", допълни Виктор Данков от "Aквапоникс България" и подчерта, че разглежда аквапониката като инвестиционен процес, който включва капиталови и експлоатационни разходи. Капиталовите са за закупуването на оборудването, необходимо за отглеждане на рибата и зеленчуците, обясни Данков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във