Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новите офиси са договорени с наематели още в строеж

Пазарът на офис площи в София остава активен предвид продължаващото търсене от страна на основната група наематели - компаниите от IT сектора и аутсорсингът на бизнес процеси (BPO). Това показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за първото тримесечие на тази година. Със завършването на 64 000 кв. м нови офис площи, столицата в периода януари-март отбеляза един от най-силните ръстове на предлагането за последните десет години. Това доведе до леко нарастване на незаетите площи - от 9.5% на 9.8%, средно за Клас А и Б офиси. Делът на свободните площи обаче остава под 10% и пазарът  в относителен баланс.

Като продължение на тенденцията от последните години, голяма част от завършените проекти бяха почти напълно отдадени преди получаването на разрешение за ползване. В това число влизат Сграда А на Garitage Park, както и бизнес центърът Gold Line. Един от значимите проекти на бул. "Цариградско шосе" - Space Tower, също бе нает по време на строителството. С посредничеството на Cushman & Wakefield Forton в офис сградата се премести технологичната компания Experian на площ от 11 600 кв. метра.

Към края на първото тримесечие на тази година офис площите в строеж в София са 427 000 кв. метра. Със завършването на нови проекти, предлагането на Клас А и Б офиси през периода достигна 1.882 млн. кв. метра. Очаква се за цялата 2019 г. и през първите месеци на 2020 г. да бъдат въведени в експлоатация над 200 000 кв. метра.

"Това е значителен обем, но предвид факта, че около 45% от тези офиси са договорени с наематели още в строеж, не очакваме въвеждането им в експлоатация да доведе до съществени пазарни промени през тази година. В средносрочен план нашата прогноза е за по-осезаем ръст на незаетите площи и вероятно лек натиск върху наемните нива", казва Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Офертните наемни цени се задържат без промяна спрямо четвъртото тримесечие на миналата година - 15 евро/кв. м, за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 евро/кв. м за първокласни площи по големите булеварди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във