Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВИТЕ НАДЗОРНИЦИ НА АП ЩЕ ТАНЦУВАТ ДО ЕСЕНТА

Ден преди да излезе в лятна ваканция парламентът скорострелно смени досегашните надзорници на Агенцията за приватизация (АП). На 3 август мнозинството безпроблемно гласува новия състав на надзорния съвет на раздържавителното ведомство. В контрольорската институция НДСВ вкара трима свои представители - Петко Георгиев Николов, Теодор Стоев Стоев и Руси Вичов Механджиев. Роденият през 1957 г. в Ботевград юрист Петко Николов в момента работи като адвокат в София. Бил е синдик на Балканкар холдинг, оказвал е правни услуги на много дружества, включително и на Булгартабак холдинг и Елените. Юрист е и 42-годишният пловдивчанин Теодор Стоев, който сега е член на Варненската адвокатска колегия. Специализиран в областта на търговското право той е участвал като консултант в приватизационните процедури на каскадите Санданска Бистрица и Пиринска Бистрица, представлявайки инвеститорските интереси на френското дружество Мекамиди. Третият представител на царското движение Руси Механджиев е роден във Враца през 1949 г., възпитаник е на софийския Висш химико-технологичен институт, където е получил специалност инженер-металург. От 1995 г. насам Стоев е началник на отдел в столичната община Красна поляна.
От квотата на ДПС за надзорници на АП бяха избрани Неджими Ниязи Али и Димитър Христов. Неджими Али е роден през 1972 г. в с. Устрем, община Джебел. Завършил е английската гимназия в Кърджали и Университета за национално и световно стопанство, специалност Стопанско управление и администрация. В момента е главен икономист на Джебел Басма - Сервиз 4Ю и е член на общинския съвет в Джебел. Четиридесет и осем годишният софиянец Димитър Христов е възпитаник на бившия Висш икономически институт Карл Маркс и на Икономическата академия в гр. Катовице - Полша. Христов, който е съдружник и управител на Хирон - МК ООД, е член на Международния съвет на институтите за управленско консултиране в качеството си на сертифициран консултант към Българската асоциация на управленските консултантски организации. Той е и почетен член на Юниън Чеймбърс ъф Юропиън Експъртс (UCEE).
Парламентарната група на ОДС запази досегашния си представител в надзорния съвет на приватизационната агенция, който бе и негов председател - Димитър Петров Бъчваров. Той е роден през 1950 г. във Видин, завършил е бившия ВМИ Ленин, специалност Двигатели с вътрешно горене. През 1997-1999 г. е началник на отдел Структурна реформа в Министерския съвет, а до миналата година оглавява дирекция Икономическа политика към МС.
Седмият член на новия надзорен съвет на АП е роденият през 1944 г. в Белоградчик депутат от Коалиция за България Никола Петров Койчев. От 1991 г. насам той е народен представител от парламентарната група на левицата.
Опозицията в сегашното 39-то Народно събрание в лицето на ОДС и Коалиция за България нямаше възражения към конкретните кандидатури на предложените надзорници на приватизационната агенция, но не хареса разпределението на парламентарните квоти. Изказани бяха съмнения, че в така конструирания надзорен съвет - с трима представители на НДСВ, двама на ДПС и по един за ОДС и Коалиция за България, не е изключено да възникне конфликт на интереси. Пред в. БАНКЕРЪ председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров заяви, че сегашната структура на АП - надзорен-изпълнителен съвет с ясна политическа окраска, не е сполучлива. Той смята, че АП трябва да действа на принципа на професионалния мениджмънт, а не като държавна администрация. Агенцията, уточни Димитров, трябва да се управлява така, както това се прави в едно търговско дружество, в една банка или корпорация. Това мнение споделя и председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Иван Искров. Пред в. БАНКЕРЪ той поясни, че избраният надзорен съвет на АП е временен орган, който след три месеца, когато основно бъде ремонтиран приватизационният закон, въобще няма да го има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във