Банкеръ Daily

БПГА:

Новите касови бележки за гориво не са в интерес на потребителите

Българската петролна и газова асоциация разкритикува пускането на нови касови бележки при покупка на гориво.

От 1 април се предвижда на касовите бонове да се изписва:


- размер на ДДС за продаденото/зареденото гориво;

- размер на акциза за продаденото/зареденото гориво;

- продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност);

- покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).


"Посочването на доставната цена в касовите бележки би довело да разкриване на чувствителна ценова информация, така че всеки един от участниците на пазара на всички нива ще има информация за цените, по които всички негови конкуренти купуват горива и би могъл да използва тази информация за антиконкурентни цели, които не са в интерес на крайния потребител", се казва в декларация на Петролната асоциация, разпространена в понеделник (18 март). 

Браншовата организация се позовава и на последния секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията. Според КЗК "това задължение би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива, които не се подчиняват на държавна регулация по отношение на цените, а последните се определят свободно от пазарните оператори и се влияят от икономически процеси".

БПГА акцентира, че въвеждането на подобно изискване само и единствено по отношение на горивата е "прецедент" за българската нормативна практика и нарушава принципа на равнопоставеност на субектите, участващия в търговския оборот.

Асоциацията настоява за отмяна на разпоредбите преди влизането им в сила, като посочва, че подобни изисквания не съществуват в законодателството на останалите страни членки на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във