Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Новите дрехи на старите муцуни

Прогнозите на в. "БАНКЕУРЪ" отпреди година се оказаха верни

Наскоро приятел, който живее в чужбина, но внимателно следи събитията в България, ми каза: "Като гледам какво става у нас - изводът е, че  или страната ни се управлява от некадърници, или арогантността и безпардоността на "началниците" е преминала всякакви граници."

Макар и доста обидна, тази констатация за съжаление не е далеч от истината. Как иначе да си обясним откровеното обслужване от страна на правителството на всякакъв вид политически и бизнес олигарси. Очиизваждащ е примерът с раздадените по предложение на министъра на туризма Ангелина Ангелкова последни концесии на крайбрежните ивици. Преди седмица Министерският съвет - без всякакъв свян, без коментар и с безапелационната и подкрепа от страна на останалите  министри, одобри предложението на туристическата началничка кои да са  концесионерите на четири от плажовете за следващите 15 години.  Още преди година в. "БАНКЕРЪ" (в текст под заглавие  "Нов напън за преразпределение на плажовете) с голяма  точност прогнозира  коя фирма (или лице, свързано  с нея) кой договор ще получи за дългосрочно  ползване на брега. И тази наша прогноза се оказа абсолютно вярна.

В случая

думата "арогантност" е повече от благоприлична

Миналата година вицепремиерът Валери Симеонов  се опита да озапти мераците на Ангелкова да спазарява плажовете с "когото трябва". Той  предупреди, че подготвените от подопечното й ведомство 15-годишни концесии ще бъдат раздадени на фирми, близки до бившите групировки ВИС и СИК , както и  на хора,  приближени до властта. Но  думите му бяха "аристократично" подминати.

Още през октомври 2016-а в. "БАНКЕРЪ"  в две  свои публикации: "Държавата ще плати и за частния пристан на Доган" и "Държавата пак се наведе  пред  Доган", не само  разказа за грижата, с която държавата се отнася към прищевките на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но и за игрите  около собствеността и градежа на морския сарай в парк “Росенец”. Той  по документи е записан като владение  на откровено близката до Сокола фирма "Хермес Солар". И още тогава предупредихме, че следващата стъпка на "началниците"  ще е ползвателите му  да  "приобщят"  плажа.  С решението на Министерския  съвет, прието  миналата седмица, точно тя беше направена. Същата фирма "спечели" конкурса за  плаж "Росенец-север". В следващите 15 години тя ще е чорбаджията на 9226 кв. м срещу годишен наем от 12 092.40 лева. Тук е моментът да припомним, че по времето, когато управляваше  служебният  кабинет на Огнян Герджиков, тази същата фирма беше напът да подпише договор за имота срещу офертирана  от нея цена от 48 хил. лева. Но разразилата се тогава медийна шумотевица  спря този  напън. Сега  концесионерът се задължава да предвиди средствата за организация на целогодишно санитарно хигиенно поддържане на плажа в размер на 20 000 лв., а също  да предлага  плажните  принадлежности  срещу  цена за  чадър и  за шезлонг  от по 10 лева.

До този момент на  интернет страницата на министерството все още не са качени заповедите за договорите със спечелилите участници в конкурсите, за да се разбере  дали е имало  и други кандидати. Но предварително можем да се обзаложим, че друг мераклия  точно за тази плажна ивица едва ли се е появил.

Свързана с управителя на "Лукойл България" Валентин Златев фирма "Тера тур сервиз" пък  ще стопанисва  плажа "Св. Влас - болницата" срещу 64 807.45 лева. За инвестиции в подобряване на пешеходния достъп до плажната ивица за целия срок на концесията са планирани 272 хил. лева. В договора  с тази компания ще залегне условието  цената на шезлонга и  на чадъра да бъде  по 7 лв.  за всеки.

Както вече прогнозирахме още при обявяването на конкурса, изненади не се получиха и тук. Миналото  лято за наемател на този плаж беше определено дряновското дружество "Юробилд БГ", собственост на Анита Ганчева, която  тогава предложи по-добра оферта от  тогавашния кандидат за наемател на плажа - "Тера Тур Сервиз". Тя плати годишна наемна цена за плажа в размер на 102 120 лева.  Очевидно когато става дума за година, подобна  "грешка" би могла да бъде преглътната, но когато става дума за 15 години - не.  Сегашният чорбаджия на плажа  е  част от холдинговата структура "Агрохолд", свързвана с бащата на Златев, и тя беше дългогодишен концесионер на същия плаж до миналото лято.  Плаж "Св. Влас-болницата" се разпростира върху 16 762 кв. метра. Бреговата му линия е дълга 895 метра. Активната плажна площ е в западната и източната част на крайбрежната ивица, а в останалата част плажът е зает от чакълести наслагвания. Негова характерна особеност са изградените осем защитни буни.

"Голдън сендс бийч" ООД е новият концесионер

на плажа "Слънчев бряг - север".  В това дружество  съдружници са "Съни сендс" -  с 98%, и управителят на фирмата Вйекослав Смрекар  - с 2 на сто. Смрекар е известен в публичното пространство най-вече покрай делото след фалита на ТСбанк, в което бяха обвинени, а впоследствие и оневинени директори от банката за отпускане на необезпечени кредити, включително и към фирма, в която Смрекар е бил съдружник. Той участва в още няколко компании, а сред част от неговите съдружници в различни фирми са оръжейният търговец Николай Гигов, синът на бившия заместник-директор в ДАНС Иван Драшков, който също се казва Иван Драшков, и още няколко други лица. Смрекар е и изпълнителен директор на "Фарма" АД, в което мажоритарен собственик е съпругата на Младен Михалев - Елена.

"Съни сендс" доскоро също е било управлявано от Смрекар и е било собственост на офшорка от Белиз. В края на миналата година тя продава 100% от дружеството на Мирослав Маринов за 5000 лева. Вписването в Търговския регистър е направено от адв. Емил Личев, който е в борда на "Витоша имоти" - фирма, собственост на Маджо и Венцеслав Стефанов.

Новият концесионер  ще плаща годишна  такса  в размер на 1 664 784.18 лв., като над 12.56 млн. лв. ще бъдат дадени за подобряване на облика на плажа. Поетият ангажимент е цените на шезлонг и чадър да са по 9 лева. Новият концесионер е надскочил определеното в края на миналата година  минимално годишно концесионно заплащане от 1 375 662 лева.

Всичко казано дотук потвърждава нашата прогноза от края на миналата година, че Маджо едва ли ще даде този плаж на някой  случаен  играч. Нека припомним, че тази плажна ивица  беше  "освободена"  преждевременно от предишния си чорбаджия в края на 2016-а заради системни нарушения. Това се случи  след близо 15-годишното присъствие тук на  пловдивското дружество с ограничена отговорност "Сънинвест", управлявано от Ангел Палийски и Сава Чоролеев, което  през 2002-ра  подписа 20-годишен концесионен контракт с тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин  Паскалев. Според официалната информация от концесионния регистър за стопанисването на територия от 149 054 кв. м (дължина на бреговата линия 2172 м и средна широчина 69 м), старият концесионер е плащал по 902 761.10 лева.

Миналата година атрактивният плаж смени наемателя си. Той отиде... при Младен Михалев  чрез компанията му  "Булимпекс". Тя е инвеститор в хотелския комплекс "Хелена ризорт" в "Слънчев бряг" и е основана от покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който имаше интереси и в оръжейния бизнес, и от Младен Михалев-Маджо, който е един от основателите на СИК. В края на 2015-а общото събрание на дружеството беше  взело решение да удвои уставния му капитал - от 7 млн. на 14 млн. лева. В протокола  беше  записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, който  държи пряко малко над 30% от капитала. Другият голям пакет притежава  близкото до СИК офшорно дружество "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър". През януари миналата година "Булимпекс" спечели наддаването за този плаж - в конкуренция с четири други фирми,  с оферта  от 1.65 млн. лв. годишна такса. В конкурсната документация беше записано, че активната плажна площ е в размер на 78 731 кв. метра. Очевидно хората на Маджо сега са минали в сянка, чрез този "нов"  участник в раздаването на плажните ивици.

С други думи, и тук  "изненада" няма

Не е променен и досегашният наемател на плажа "Несебър-юг" - компанията "Ауто фактор", която според изказвания в последните месеци на вицепремиера  Симеонов е свързана с групировката ВИС. Сега тя  остава на тази брегова ивица, но вече като концесионер за 15 години. Компанията ще плаща годишно над 320 хил. лв. без ДДС и ще направи инвестиции за опазване на околната среда и защитените територии (на плажа има дюни) за още 4.8 млн. лева.

През пролетта на миналата година беше проведен конкурс, в който офертата на транспортното дружество "Ауто Фактор" ЕООД, собственост на Кирил Спасов, се оказа неустоима. Той спечели наддаването на почти двойно по-висока цена от тази, предложена от  предишния чорбаджия на плажа  фирма "Сироко", свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев, който беше окупирал тази крайбрежна ивица още от 1999 година. Преди година с  предложението си  да заплати 432 000 лв. годишен наем на държавата и с определянето на единична цена за плажните принадлежности от по 8 лв. - за чадър и за шезлонг, Спасов "отвя" другите пет фирми конкуренти.

Спасов е познато лице в управлението на плажове по Черноморието, а името му се свързва с бившата групировка ВИС. Той е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете "Слънчев бряг-юг" (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и "Поморие-изток" (според Националния концесионен регистър). То е създадено още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините сега фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов.  До лятото на 2012 -а мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в "Слънчев бряг" през 2005-а, а самият той  беше застрелян в началото на януари преди две години в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

При проверките на плажа през  миналото лято министър Ангелкова се изказа доста ласкаво за този  наемател, който основно се прочу с това, че забрани достъпа на кучетата до плажа.

За в. "БАНКЕРЪ"  цялата тази информация не е новина, новината обаче идва от стенограмата от заседанието на Министерския съвет, когато са били гласувани  новите чорбаджии на тези плажове. По нито една от точките ( №№ 15,16,17 и 18) няма отразени коментари. Единствената реплика  отново е на Симеонов. Този път  обаче тя се свежда до думите: "Започнах един разговор с министър Ангелкова. Молбата ми е занапред към документите да се прилагат схеми, защото схемата е фактически до голяма степен икономическият мотив за концесионера, а не са приложени. Освен това с тези схеми по някой път се получават едни злоупотреби по отношение на площ, на преместваем обект и т. н. Ще го завършим този разговор, надявам се.“

С думи прости, съпротивата му е сломена, а  предишните му думи "пак ни извъртяха", макар и актуални, също отидоха в историята.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във