Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВИТЕ ДРЕХИ НА МИТНИЦИТЕ

Ако някой си е мислил, че с присъединяването на България към Евросъюза възбуждащата толкова апетити митническа агенция ще се превърне във ведомство със затихващи функции, той се е заблудил. Действително контролът на вноса по границите ни с Гърция и Румъния ще отпадне от началото на следващата година. Много по-скоро обаче - от 1 юли 2006-а - подчинените на Асен Асенов ще дебютират в нова, непривична за тях до този момент роля. Навръх известния като хипарски празник ден митниците ще поемат щафетата от колегите си от НАП и ще започнат да събират акциза при сделки във вътрешността на страната. Досега те го правеха само при внос.
Промяната ще стане факт, след като влезнат в сила част от разпоредбите на обнародвания в края на миналата година Закон за акцизите и данъчните складове. В него бяха определени правилата на предстоящата мини-фискална революция.
На територията на цялата страната предстои да заработят над 200 нови склада и единствено в тях ще може да се произвеждат и съхраняват алкохол, цигари, горива и други акцизни стоки. Освен това акцизът ще се внася в хазната едва при крайната им реализация (така наречения режим на отложено плащане), а не както досега - още при производството им.
Сто деветдесет и три заявления за издаване на лиценз на склад за производство или съхраняване на акцизни стоки са подадени по данни на митническата агенция към този четвъртък (15 юни). Подобно право могат да получат производители или търговски дружества с капитал над 500 хил. лв., които не са в производство по ликвидация или в несъстоятелност, не са извършвали тежки нарушения на митническото и данъчното законодателство и в управата им няма лица, осъждани за умишлено престъпление. На практика действащите складове от началото на юли ще бъдат над 200, тъй като доста от компаниите желаят да получат разрешение за повече от един обект.
Процедурата по лицензирането започна още на 1 март тази година. Изненадващо или не, оттогава досега публично не избухна нито един скандал. Причината за това може би се крие във факта, че самото раздаване на скъпоценните разрешителни тепърва предстои. Експерти от Агенция Митници поясниха за в. БАНКЕРЪ, че фактическото връчване на лицензите за новите складове ще стане през последната седмица на юни. Преди да получат разрешенията си от директора Асен Асенов, одобрените кандидати ще трябва да предоставят обезпечение (банкова гаранция), което да покрива изцяло евентуалните бъдещи задължения към бюджета. И неговото депозиране обаче е оставено за последния момент, за да не се обременяват компаниите с плащане едновременно на две обезпечения (едно до 30 юни пред данъчните и друго за втората половина на годината за митниците).
Дали планираното мащабно прехвърляне на правомощия от данъчната система към митниците по модел, действащ в ЕС от 1993 г., ще премине гладко и безпроблемно у нас, предстои скоро да се разбере. Хората на Асен Асенов са убедени, че този път всичко ще бъде наред и търговците ще се разминат с главоболията, които имаха примерно при старта на НАП в началото на тази година.
До крайния срок остава малко време, но в него трябва да бъде изцяло готов и регистърът на лицензираните складодържатели. Той обаче няма да бъде публичен, така че информацията за основните играчи на пазара на алкохол, цигари и горива у нас ще бъде малко или много конфиденциална. За сметка на това всеки, който посети страницата на Агенция Митници в ИНТЕРНЕТ, ще има достъп и до електронния регистър на малките обекти за дестилиране на спиртни напитки, както и на тези за производство на вино. Казано с други думи, така популярните в малките селища казани за производство на домашни ракия или вино ще бъдат взети на отчет и ще излязат от нелегалност (по отношение на данъците). По думите на служители от дирекция Митнически режими и процедури регистърът на малките обекти, който ще бъде електронен, е почти готов и в момента се тества.
При появата на толкова нови дейности за митничарите логично възниква въпросът дали те са напълно подготвени да ги изпълняват? В централата на агенцията на столичната улица Раковски 47 се очаква свежо попълнение от 101 сегашни служители на НАП. Те ще бъдат трансферирани от ведомството на Мария Мургина, за да помогнат при осъществяването на реформата на акцизния фронт. Новите кадри ще попълнят създадения през 2004 г. специален отдел Акцизна политика. За успешното начало на складовете ще помогнат и експерти от френските митници, които са командировани в София в рамките на туининг проект по програма ФАР на стойност над 1 млн. евро.
Ако евентуалните затруднения около лицензирането на складовете и попълването на персонала в митниците изглеждат по-скоро технически, за бюджета жизненоважно е дали бъдещите акцизни складове ще бъдат контролирани ефективно. Известно е колко скандали избухнаха със заработилите в края на миналия век складове под митнически контрол. Разказват се случаи, когато дъждът е разтопил огромни количества захар, съхранявана в тях, или пък тонове кафе са изчезнали безследно под носа на митничарите.
Поне на хартия акцизните складове ще бъдат задължени да изградят автоматизирани системи за отчетност, както и да представят периодично подробни справки за извършваните от тях сделки. Отделно от това работещите в митническото разследване и разузнаване ще получат сериозни правомощия да осъществяват тотален контрол върху дейността в тези обекти.
Възможност за измами при новата система на администриране на акциза предлага транспортирането на стоки под режим отложено плащане от един склад до друг. Тази процедура напомня донякъде митническия транзит, при който често стават фалове. Според експерти злоупотребите при превоза на стоки между новите складове ще бъдат затруднени от факта, че отговорен за плащането на налога при отклонение на стоката е... изпращачът. Така че той ще бъде заинтересован пратката действително да стигне до мястото, което е записано и в митническите документи.
В мистерия засега е обвито очакваното с голям интерес въвеждане на диференцирани ставки на акциза за горива, които се използват за бита или селското стопанство, и това трябва да стане от 1 юли. Обнародваните миналия декември текстове на Закона за акцизите и данъчните складове, които предстои да се прилагат от началото на идния месец предвиждат по-нисък налог върху пропан-бутана за домакинствата, както и върху газьола и керосина, когато се използват в селското стопанство. За целта бе въведено и изискването за специално маркиране на по-евтините горива. Публикуваният в края на май тази година правилник за прилагане на споменатия вече норматив пък съдържа специални правила за маркирането. Предвижда се например то да става ръчно в акцизните складове, в присъствието на митнически служител или автоматизирано - по предварително одобрена технология. Но не е изключено тези преференции да бъдат отложени за началото на следващата година. По неофициална информация в началото на юни в деловодството на Народното събрание е внесен проект на изменение на Закона за акцизите и данъчните складове, с който се иска отсрочка за въвеждането на данъчните облекчения. Мотивът за евентуалното отлагане на маркирането на горивата би могло да бъде загубата на постъпления от акциз в хазната при наличието на по-ниски ставки за бита и земеделието. В утвърдения от финансовото министерство годишен план за изпълнението на бюджета, планираните за 2006 г. приходи от косвения налог възлизат на 2.582 млрд. лева. От тях 500 млн. лв. трябва да дойдат от акциз по вноса, а останалите над 2 млрд. лв. от сделки във вътрешността на страната. Очакванията са след въвеждането на акцизните складове само митниците да съберат около 1.1 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във