Банкеръ Weekly

Най-горещите теми на "БАНКЕРЪ" за последните 12 месеца

Новините, които разтърсиха мрежата

Изминалата година определено бе изпълнена със събития - къде добри, къде лоши, но при всички случаи много на брой. Всекидневието ни обаче е толкова забързано и пренаситено от информация, че е невъзможно човек да помни всичко от последните 12 месеца. Затова и вместо традиционните обобщения в навечерието на Новата 2017-а решихме да се обърнем назад и да видим на кои статии читателите ни обърнаха най-силно внимание. 

 

#1

Смазващи критики за Борисов

Изненадващо дори за нас самите най-четеният текст за 2016-а се оказва този от 20 май, в който се разказва за прозрението на Европейската комисия, че у нас се допускат системни нередности с обществените поръчки, а плащанията по еврофондовете се бавят. Интересът към тази тема наистина е странен, тъй като тя нито е толкова ексклузивна, нито е нова - отдавна знаем, че управниците злоупотребяват при публичните търгове. Но фактът, че този път това е забелязано и от Брюксел, явно е изиграл своята роля. А иначе европейските експерти бяха установили, че голяма част от чиновниците ни са некомпетентни и не знаят как да провеждат публичните процедури. Неефективни са и контролните механизми, с които се следи харченето на държавните пари. Имало и необичайно много съдебни жалби срещу търговете.

Наред с това ни нахокаха, че сме изпълнили само една от петте препоръки за реформи, които Еврокомисията ни даде през 2015-а - става въпрос за приемането на Закона за училищното образование. И поради това ни бе поставено изискването да се трудим по нови мерки до края на 2017-а. Дали ще се справим обаче? На фона на предстоящите парламентарни избори и загубените покрай тях месеци няма да е чудно, ако тъкмо преди да поемем председателството на ЕС от Брюксел ни напомнят, че трябва да подобрим събираемостта на данъците, да намалим дела на сивата икономика, да приключим прегледа на активите на пенсионните фондове и балансите на застрахователите, както и да засилим банковия и небанковия надзор. 

 

#2

Банковите заплати се сриват

През 2016-а "БАНКЕРЪ" няколко пъти повдигна болната за банковия сектор тема за сериозното текучество на кадри, продиктувано от работа с много отговорности, срещу която стои неособено високо заплащане. На практика мнението за добрия статус на банковите служители, работещи в клоновете, вече е разбито, след като се оказа, че заплатата им е паднала до около 700 лв., а кредитен инспектор трудно стига над 900 лева. Шефовете на клонове, които носят огромна отговорност за дейността примерно на десетина човека, вече получавали максимум 1500 лева. 

Таблиците на Националния статистически институт също потвърждават тези тенденции. Предкризисната 2008-а е последната силна година за банковите чиновници. Тогава за последен път секторът е бил първи по възнаграждения в страната със средна заплата от 1341 лева. По онова време в сектор "Производство и реализация на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива" са вземали средно 1270 лв., в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" заплатите са били 1220 лв., а в "Добивната промишленост" - 893 лева. Осем години по-късно - през 2015-а, във финансовия бранш взимат по 1647 лв., докато при мобилните комуникации възнаграждението вече е 2095 лв., а при работещите в енергетиката - 1771 лева.

 

#3

Радев е напът да разбие статуквото

Прогнозата бе направена в британския вестник "Файненшъл Таймс" и по всичко личи, че ще се окаже вярна. Бившият командир на Военновъздушните сили не само спечели президентския вот, но победата му предизвика правителствена оставка и разбърка силно партийната върхушка. Дали обаче статуквото наистина ще бъде разбито, или ще станем свидетели на поредната подмяна вместо промяна? Последните социологически проучвания показват, че ГЕРБ отново ще е първа политическа сила. Следват БСП, патриотите и ДПС. Изненади можело да има само от новата партия на Веселин Марешки и евентуален политически субект около Слави Трифонов. Определено обаче изборът на Румен Радев за президент разби мита за непобедимостта на Бойко Борисов. 

 

#4

Банковите служители бягат при фирмите

Въпросът с кадрите  във финансовата сфера също привлече силно вниманието на аудиторията. Шефове на банкови клонове, както и редови служители в офисите напускат системата, за да търсят по-добра реализация в "реалната икономика". Разбира се, за този тренд "вина" има и електронното банкиране, което - макар и не с най-бързите темпове, продължава да напредва. А това значи освобождаване на работни места. Рано или късно интернет ще "изяде" част от хората. За пренасищането на пазара с финансисти е допринесло и нескопосаното държавно планиране за нуждата от кадри. Години наред например УНСС бълва стотици висшисти и се създаде свръхпредлагане, което завишава изискванията и натиска заплатите надолу.

 

#5

Кварталът на абсурдите

Темата за незаконните строежи в гъстонаселените градски зони, липсата на инфраструктура и зеленина беше водеща и през 2016-а. Но преди да се развихри скандалът в столичния кв. "Младост", довел до оставката на районния кмет, в. "БАНКЕРЪ" писа за случващото се в "Манастирски ливади". Там всичко е частно, дори улиците. И макар да са означени на картата, преминаването по тях невинаги е възможно. Всеки загражда каквото както е придобил - с бариери, с бетонни стени, с телени огради... Обществени места няма. Липсват тротоари, зелени площи, улично осветление, детски градини, училища... Няма дори канализация. Общо взето, там важат законите на джунглата и всеки прави това, което финансовата му мощ позволява. Пък и районното полицейско управление е на повече от 8 километра.

Общо взето, историята на "Манастирски ливади" е умалено копие на случващото се в държавата. Само допреди 16-17 години там нямаше никакви блокове - за което говори и самото име. Подробен устройствен план не е приет, кадастрална карта също липсва и междувременно всички общински имоти са преминали в частни ръце.

 

#6

Билетчето за градския транспорт в София става 1.50 лв.

Когато още в първите работни дни на годината съобщихме, че се готви драстично повишение (с цели 50%) на цената на обществения транспорт, на мнозина не им се вярваше. Десетките коментари под статията ни дори предвиждаха политическото самоубийство на Йорданка Фандъкова с този ход. Но както често се случва, реалността се оказа още по-невероятна. Защото на 1 юни цената на билетчето скочи още по-високо - до лев и шестдесет. А още шест месеца по-късно това вече не само е прието, но и забравено от софиянци. Не се забелязва и някакъв спад в подкрепата към градоначалника. 

Иначе покрай тази тема сред най-четените новини се наредиха още Новият кмет на Букурещ въвежда безплатен градски транспорт и Безплатният градски транспорт носи на Талин 20 млн. евро годишно.

 

#7

Отпада сливането на празници и отработването им в събота

Донякъде очаквано, донякъде не, читателите на "БАНКЕРЪ" са проявили небивал интерес към решението да няма сливане на почивни дни около официалните празници и отработването им в събота. След около два месеца на умуване в последните си работни дни от тази година парламентът най-накрая одобри окончателно новите правила. Промените в Kодекса на труда, приети от депутатите, предвиждат - когато официалните празници, с изключение на Великден, съвпадат със събота или неделя, първият или първите два дни от новата работна седмица да са почивни.

 

#8

Държавата на убийствената истина

Коментар с това заглавие от края на февруари разглеждаше странните политико-икономически връзки у нас и още по-странните следствия от тях. Кражби на бизнес, заплахи за убийство, смърт... Всичко това често излиза на дневен ред у нас. Но за какво става наистина дума? За медийни димки, които имат за цел да отвлекат вниманието и да потулят определени факти и събития, или за реални заплахи, играещи ролята на последен предупредителен залп, преди да започне нова война между политико-икономическите кръгове у нас? Преценката оставяме на вас.

 

#9

Отмъщението "Агромах"

Не, в случая не става дума за скандалните изказвания на шефа на строителната фирма Методи Бачев за премиера Бойко Борисов. Статията ни е от март и е по повод активните мероприятия на прокуратурата след "катарзиса" на Борисов и спрените обществени поръчки за милиони. На 9 и 10 март държавното обвинение започна истински десант срещу фирми, определяни като "мастодонтите" в изцеждането на държавни пари от пътното строителство, за които пък се шири убеждението, че отдавна са част от "орбитата" на управляващите. Впечатляващо чевръсто проверяващите установиха, че чрез кухи дружества строителната група "Агромах" е ощетила бюджета с 14 млн. лева.

Започна ли обаче истинската война на титаните, или за пореден път станахме свидетели на режисиран спектакъл, разиграван от първите мъже в държавата на тепиха на популизма? От днешна гледна точка второто изглежда много по-вярно. 

 

#10

Свръхзагуба при рекордни продажби

Сериозен интерес предизвика разследването колко и какви данъци е платило дружеството "Лукойл Нефтохим Бургас" през последните десет години. Финансовите отчети на компанията разкриха, че от 2006-а насам са отчетени колосалните 61.2 млрд. лв. приходи. Тази сума е около 10% от целия брутен вътрешен продукт на България през разглежданото десетилетие. При все това за последно рафинерията е имала положителен финансов резултат през далечната 2007-а. Тогава е била на плюс със 103.5 млн. лева. През всички останали години са отчитани единствено загуби. Най-внушителни са те през 2008-а (473 млн. лв.) и през 2014-а (532 млн. лв.). И съответно корпоративен данък не е плащан. А ДДС-то и акцизите, с които рафинерията се тупа в гърдите, че пълни държавния бюджет, идват директно от джоба на крайния потребител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във