Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият здравноосигурителен модел не е в полза на пациента, смята експерт

Предлаганият здравноосигурителен модел, който ще бъде представен официално на 15 юли, няма да бъде в полза на пациентите.  Това обяви вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов на семинар в село Белчин. 

„От предварително разпространената информация, става ясно, че този модел, който все още не сме чули официално, ще се базира на частните фондове. Предвижда се и демонополизация, каквото и да значи това, защото аз не мога да разбера кое е монопол, след като Националната здравнооситулителна каса договаря с Лекарския съюз, че ще плаща дейност на всички, които я извършат и отчетат и съответно не виждам къде е монополът. А в същото време това, което се предлага, няма да е в полза на пациентите“, коментира д-р Кокалов.

Експертът беше категоричен, че щом в алгоритъма на пътеките няма графа печалба, а частните фондове работят на печалба, това едва ли ще бъде в голяма полза на гражданите. "Първо не мога да разбера как ябълки и круши ще се конкурират, при положение, че Здравната каса не работи на печалба. И второ средствата на базата на непроменената вноска няма да стигнат, за да се формира тази печалба. Вероятно ще се минимизират самите пакети, които предлагат частните фондове или следващата или по-следващата година ще се поиска чувствително увеличаване на вноската или пък ще се иска такса от тези, които са избрали фондовете. Те биха били избрани от хора с по-високи доходи и известна здравна култура, защото повечето хора не знаейки, ще останат в НЗОК. Но това ще до доведе натиск, защото в касата ще останат хора с по-ниски доходи, по-ниски вноски и с по-голяма консумация на средства“, смята вицепрезидентът на КНСБ.

Според него реално и фондовете нямат интерес, защото трябва да имат минимум 1 млн. застраховани души, предвид факта, че между 1.6-1.8 млн. са всички, които плащат вноски. Д-р Кокалов подчерта, че тази идея симулира реформа, защото, за да стане реалност, трябва толкова много закони и информационни системи да се променят, че то ще отнеме поне една петилетка.

Експертът предлага да ползваме модела, който се прилага в Ирландия. Той гарантира достъпа на всички българи и в същото време ще стимулира развитието на частните фондове, защото е ясно, че там има интерес. Този модел се базира на доходите на населението. В Ирландия това са две групи хора-разделени по доходен принцип. До определен таван на доходите, фондовете поемат изцяло медицинските грижи, без доплащане, ако се иска допълнителна услуга, се прави застраховка. Групата от хора, които имат доход над определената граница, доплащат част от медицинското обслужване. И всъщност, за да не доплащат всеки път, си правят една застраховка, така че когато им се наложи, частният фонд да покрива тази разлика. Този модел би бил подходящ за България, защото хората са с ниски доходи.

"Бих предложил дори да са три групи-с ниски, средни и високи доходи. При първата група изцяло да се покриват разходите, при втората-до 80%, а при третата примерно – до 70%. И това, което остава за доплащане, ще бъде през частните фондове. Така гражданите ще бъдат защитени и същевременно е добър вариант за фондовете. Ще има и известен пазар, макар че аз не съм привърженик на пазара в здравеопазването, но той съществува“, допълни Иван Кокалов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във