Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият водопровод за Перник се спука при тестването

S 250 99f6a3e8 3686 49a3 b830 730c31677aa5

Вода бликна от новия водопровод за Перник при тестването на съоръжението. Пробивът е станал в района след пернишкото село Големо Бучино в посока към София.

При пробното пускане на водата се е разхлабила една от връзките по съоръжението. Работи се по отстраняването на проблема, съобщиха от областната администрация в Перник. Трасето, по което на Перник ще бъде подавана вода от язовир „Бели Искър” е с дължина 13 км. Над 2100 са връзките между тръбите. 

Според местната медия zaPernik.com. тръбата за новия водопровод, по който трябва да потече вода от яз. "Бели Искър" към Перник, се е спукала и е бликнала като гейзер. Това се е случило в района на Голямо Бучино, а аварията се вижда от магистрала „Струма“. Клипове в социалните мрежи показаха размера на аварията.

Фалстартът на новото съоръжение е станал по време на тестването му. Инцидентът се е случил на пробното пускане на водата за Перник. При тестово пускане на софийската вода към Перник, тръбата гръмнала. 

Изпробването на водопровода и съоръженията към него е започнало още в неделя. Тестването е поетапно. Очаква се до края на седмицата водопроводът да бъде пуснат в експлоатация. 

Няколко часа след инцидента спешно започна ремонтът на избилия в района на Голямо Бучино нов водопровод от Софиия към Перник. На място са работници, които отстраняват аварията. Очаква се до два-три дни водата да бъде пусната и да потече по чешмите на перничани. 

Съоръжението, за което държавата отпусна 30 млн. лева, се строи след като стана ясно, че язовир "Студена" е източен, а Перник се оказа на жесток воденрежим. Тогава правителството реши да изгради нов водопровод, с който да се докара вода от яз. "Бели искър", за да може язовирът да започне да се пълни по-бързо и перничани да имат вода през целия ден, а режимът да остане само нощем. Кабинетът си даде срок за това до 30-45 дни.  Срокът изтече в първата седмица на м. март.

Към момента официално не е ясно колко време ще отнеме ремонтът на новия водопровод.

Както стана ясно днес, от ВиК Перник са пуснали предложение за воден режим, който да бъде в часовия пояс между 12:00 и 22:00ч. , а не както бе първоначално съгласувано – перничани да имат вода от 6 часа сутринта. Към момента, перничани могат да очакват вода от обяд до 22 часа. Обещанията са, че след окончателното пускане на вода през новия водопровод, режимът ще стане по-облекчен. Когато се пусне софийската тръба се очаква да бъде увеличен часовия диапазон, в който перничани да имат вода. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във