Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият ВиК холдинг ще инвестира в безводни зони

„Българският ВиК холдинг“, който заработи с капитал от 1 млрд. евро, ще се включи в решаването на проблемите, свързани с климатичните промени и предизвикателствата, които те създават пред отрасъла като безводието или наводненията. Новата структура ще инвестира в реализацията на големи проекти, които ще осигурят вода за региони с ограничени ресурси. Това каза шефът на дружеството Иван Иванов на петнадесетото издание на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“.

"Голяма цел е намаляването на загубите на вода чрез инвестиции в активи публична държавна собственост. Ще се работи за финансово оздравяване на ВиК дружествата. Някои от тях се справят добре и инвестират, но други като ВиК - Перник нямат необходимите средства и се очаква от холдинга да ги подпомогне финансово и методически. Затова в момента се разработват вътрешни правила за подбор и финансиране на проекти", обясни Иванов.

Холдингът има и контролни функции. Той се явява представител на държавата в тези публични дружества и има законови ангажименти по отношение на докладването и контрола на изпълнението на поетите ангажименти. Не на последно място дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира. Иванов даде пример с европейската директива за питейните води, която поставя изискване да се взимат и тестват повече проби. В тази връзка ще бъде изготвен технико-икономически анализ за създаване на  лаборатория, която да обслужва всички ВиК оператори.

Холдингът няма да се намесва в провеждането на обществени поръчки от ВиК операторите при реализацията на проектите по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във