Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият суперкомпютър на България ще заработи през юли

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на "Aтос", вече е доставен и сглобен в София Тех Парк.

Това съобщиха от компанията доставчик – "Атос", чиито екипи вече извършват тестове на конфигурацията, а очакванията са той да заработи през юли. Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 млн. евро.

Припомняме, че договорът за доставката му беше подписан от консорциума "Петаскейл Суперкомпютър - България", Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU) и фирмата доставчик - "Атос". Компанията беше избрана след отправена през март 2020 г. публична покана от страна на EuroHPC JU за участие в процедура за директно възлагане за избор на изпълнител.

Изчислителната мощ на петаскейл суперкомпютъра в България ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда. Капацитетът на машината е уникален за България и Югоизточна Европа.

Включен в мрежата на EuroHPC, той ще даде възможност страната ни да разполага с върхова изчислителна производителност от около 6 петафлопс, което на практика ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни, както и бързото достигане до резултати от обработката им.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум "Петаскейл суперкомпютър - България" беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани осем европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

Освен в България суперкомпютър, базиран на Aтос, е избран и за още четири локации: CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия. Това затвърждава лидерската позиция на компанията в производството на високопроизводителните машини в Европа.

В световната TOP500 класация на суперкомпютрите 31 oт тях са дело на Aтос, като общата им производителност е 251 петафлопа, което е увеличение от 79% в сравнение с данните от класацията през юни 2020.

Facebook logo
Бъдете с нас и във