Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият шеф на НАП трябва да увеличи приходите

През последните няколко години НАП се забъркваше в сериозни скандали, а преди изборите съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов поиска оставката на Димитрова.

Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци, заяви служебният министър на финансите Асен Василев по време на пресконференция. 

По-рано в петък служебното правителство уволни  шефката на Националната агенция по приходите Галя Димитрова, а на нейното място бе назначен експертът Румен Спецов. Новият началник е бил консултант в областта на финансите и данъчното законодателство, а преди това е имал и дълга кариера в приходната агенция.

„Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси. Данните, които имаме от Приходната агенция, е, че за периода 2017 – 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани. 45% не са събрани. Начислени са 4 милиарда 29 милиона и 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 милиарда 252 милиона 379 000 лв.“, обясни Василев и добави, че  ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост.

„66.5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове“, уточни служебният министър.

През последните няколко години НАП се забъркваше в сериозни скандали, а преди изборите съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов поиска оставката на Димитрова.

Последният скандал бе свързан с изплатените на служителите на агенцията бонуси върху заплатите, докато повечето българи понасяха последиците от пандемията. През 2020 година Галя Димитрова взе решение да плати 30 млн. лв. бонуси на служителите, което прави средно по 322 лв. на месец на човек.

НАП предизвика сериозно недоволство сред малкия и средния бизнес заради спорната наредба за касовите апарати, теча на личните данни на 5 милиона българи през 2019 г., както и подозренията, че агенцията се използва като бухалка срещу неудобни за властта бизнесмени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във