Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият шеф на Евростат: Числата могат да разказват истории

През тази година, която измина, на нашата страница създадохме една нова рубрика "Какво ново за Европа и за държавите-членки" и се опитахме по най-атрактивен начин с инфографики по прост начин, представяйки числата, по теми, които са близки до хората – да можем да покажем, че числата могат да разказват истории. Това заяви новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева пред БНР. Тя е първата жена начело на европейската статистическа служба.

"По повод на националните празници на държавите ние представяме историята на държавата в числа с любопитни факти – и това е нещо, което е много успешно, всички се радват да видят своята държава в числа и да могат да видят как тази държава стои в Европейския съюз. Дори обикновени факти – като коя е най-малката държава или кой изнася най-много велосипеди в ЕС. Това е един пример как тези статистики могат да оживеят на нашата страница", обясни Коцева.

Тя обясни, че бъдещето на Евростат е в това да използваме повече дигиталните технологии, за да произвеждаме по-бързо и по-детайлна информация. "Това ще бъде една от моите цели, за да бъде Евростат адекватен на информационните потребности", каза още Мариана Коцева. 

Според нея страната ни има своето място. Тя е категорична, че не трябва да се фокусираме в класациите, в които страната ни е на последни места. Като пример за положителна за страната ни класация Коцева посочи, че България има един от най-бързия интернет в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във