Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият седемгодишен бюджет на Общността е 1,8 трилиона евро

След пет дни на преговори Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел могат да си отдъхнат.

На петия ден от преговорите на лидерите на Европейския съюз бе постигнато споразумение за бюджета на Алианса до 2027 година. За първи път европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, отбелязва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Бюджетът на общността ще бъде 1.824 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, пояснява председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Общо 750 милиарда евро под формата на грантове и заеми ще се използват за противодействие на последиците от предизвиканата от Ковид-19 рецесия.

Предвижда се средствата за възстановяване да бъдат осигурени чрез заем от капиталовите пазари, изтеглен от Европейската комисия.

В документа от срещата се посочва, че 390 милиарда евро ще бъдат осигурени като безвъзмездна помощ, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат заеми. Изплащането на заемите ще продължи до 31 декември 2058 година. Ще бъдат въведени нови данъци за покриване на дълга, т. нар. собствени ресурси на Европейския съюз.

27-те страни членки се съгласиха в крайна сметка и с това отпускането на европейските помощи да бъде обвързано със спазването на правовите принципи и върховенството на закона. Срещу това изискване първоначално се обявяваха Полша, Унгария и Словакия.

Предвижда се от догодина в ЕС да бъде въведен данък върху пластмасата. Очаква се Европейската комисия да предложи начини за облагане на въглеродните замърсители и търговците онлайн от 2023 година. Изразена е готовност за въвеждане и на нови такси върху паричните преводи.

Наред със средствата по общите програми, България ще получи от новия бюджет 200 милиона евро за най-слабо развитите си райони. За нашата страна се предвиждат също 57 милиона евро за дейностите около закритите мощности в АЕЦ-Козлодуй със съфинансиране от ЕС до 50 на сто.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във