Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият председател на СЕМ иска законови промени срещу фалшивите новини

Новият председател на Съвета за електронни медии Бетина Жотева поиска законови промени срещу фалшивите новини

"Административният капацитет и технологичните възможности на СЕМ са "на Кота 0“. Хората, които работят в него, буквално изнемогват. Основната част работят в мониторинга. Повечето от тях са в пенсионна възраст", заяви Жотева в отговор на въпрос какви са проблемите на медийния регулатор.

Младите хора, които постъпват на работа в СЕМ, напускат много бързо заради ниското заплащане. В регулатора пристигали непрекъснато сигнали от граждани за език на омразата и неверни данни. 90% от тях обаче са за интернет медии, над които СЕМ няма контрол, обясни Жотева пред NOVA телевизия. 

На 8 май Бетина Жотева бе избрана за председател на Съвета за електронни медии. Тя беше избрана с три гласа "за“ и два „въздържал се“.

Жотева смени на поста София Владимирова.

За кандидатурата на Жотева са гласували Галина Георгиева, София Владимирова и самата тя, а двама от членовете на СЕМ са се въздържали - Ивелина Димитрова и Розита Еленова.

"Предстои тежка година, защото има избори. Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата. И предстои и изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна“, каза Жотева след избора. 

По закон председателят на СЕМ се избира за срок от една година. Жотева встъпва в длъжност от 9 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във