Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият председател на НСИ Атанас Атанасов встъпи в длъжност

Досегашният председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски (вдясно) предаде поста на новоизбрания ръководител на българската статистика доц. д-р Атанас Атанасов.

На специална церемония досегашният председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски предаде поста на новоизбрания ръководител на българската статистика доц. д-р Атанас Атанасов. Той връчи на новия председател на статистическия институт Указа на княз Фердинанд от 1897 г., с който се създава Дирекция на статистиката на Българското Княжество. "Поднасям го като напомняне за отговорността на всеки ръководител на националната статистика за това тя да бъде на нужната висота", каза Цветарски.

Доц. Атанасов очерта основните приоритети в статистиката оттук нататък. Сред тях са  сътрудничество с останалите институции, висшите училища, медиите и всички потребители на информация. Националният статистически институт трябва да бъде максимално отворен към всички тях, каза той. Като друг важен приоритет доц. Атанасов подчерта, че стремежът му е националната статистика да използва все повече и по-нови технологични решения и интердисциплинарни методи.

Той връчи на предшественика си Сергей Цветарски грамота за приноса му за развитието на статистиката през последните 8 години, за успешно изпълнения мандат и за приемствеността в тази важна за страната институция. Досегашният председател на НСИ бе отличен и с плакет по случай 140 години българска статистика и с книга за историята на българското изобразително изкуство.

Цветарски определи НСИ като институцията, която пише цифровата история на една държава и напомни, че без история никой няма бъдеще.

Според Закона за статистиката, НСИ осъществява независима статистическа дейност на държавата. Той е със статут на държавна агенция. Ръководи се от председател и трима заместник-председатели, които се определят с решение на Министерския съвет за срок от 7 години, но за не повече от два мандата. Те се назначават от министър-председателя. Мандатът на настоящото ръководство на НСИ изтече през миналата година.

Тримато нови заместник- председатели на Националния статистически институт са: Диана Янчева, която от юни 2012 досега е заместник-предедател на статистическия институт., Свилен Колев е финансист, и Михаил Кончев, доктор по научна специалност „Приложение на изчислителна техника в икономиката“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във