Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Новият план за Царево - по-недоносен от стария

S 250 31fe6114 95b2 4ff9 bb53 315488a412d9

Икономическият удар, който се очаква да понесе страната ни след вирусната пандемия все още е неизчислим. В тези дни взаимопомощта и смирението, които би трябвало да бъдат основните белези на поведението на всеки от  нас обаче могат да се окажат доста полезни някому в по-друг смисъл.

 

На 23 март (понеделник) трябваше да се състои общественото обсъждане на Общия устройствен план на Царево - едно начинание с близо 20-годишна история, което не приключи и този път. Срокът за писмените предложения обаче беше удължен до края на месеца, а самото обществено обсъждане - насрочено за 13 април. Като се има предвид обаче, че в този момент мислите на хората са доста далеч от проблема с устройствените планове, не е трудно да предположим, че след две седмици единствените, които по всяка вероятност ще се сетят за въпросното "мероприятие", ще са природозащитните организации. Които и без това от години водят битки срещу напъните за бетониране и на последните незасегнати кътчета

на отдавна обезобразеното Черноморие.

А дали и  забележките им ще бъдат отразени преди приемането на плана, все още не е съвсем ясно.

Тук е моментът да се припомни, че първият Общ устройствен план  се прочу като един от най-скандалните подобни документи заради предвиденото в него сериозно застрояване на Община Царево. Включително и в природния парк „Странджа“. Документът  беше обжалван от екологични организации, но през 2014 г. Върховният административен съд  отхвърли техните възражения и планът оцеля.

През същата година обаче, притиснат от еколозите, тогавашният  регионален  министър  Десислава Терзиева го отмени и разпореди изготвянето на нов.  Документът трябваше да регламентира балансираното урбанизиране на региона с оглед възможностите и природните ресурси. А те далеч не са малко. На територията на Царево попадат

Природен парк „Странджа“, два резервата, осем защитени местности

и три природни забележителности.

След дълго "тупкане на топката" и след десетки скандали, възникнали заради нови и нови строителни мераци, преди месец МРРБ пусна последния вариант на плана за обществено обсъждане. И веднага стана ясно, че евентуалното  му приемане  отново няма да се размине със скандалите. Причината е, че макар и нееднократно новият "продукт" да е сравнен със старата разработка като "силно щадящ природата", самохвалебствените препратки не могат да скрият същината на направените „промени“.

"Взривният" момент в новото творение е предвиденото голямо вилно застрояване, включително и в Природен парк „Странджа“, от който ще бъдат отрязани и урбанизирани... цели 506 хектара. Ако сега вилните зони се простират на площ от 94.4 ха, новите предвиждания са те да се разширят до 629.8 хектара.

Още тогава няколко граждански организации изразиха страховете си, че предвидените градежи могат да стигнат до плаж Силистар.

В същото време, самите автори на проекта признават, че ако „разширяването и развитието на нови жилищни зони в Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово и Варвара, както и на Велика, Изгрев, Бродилово, Кондолово, Кости и Българи“ се осъществи,

неминуемо ще трябва да се строят нови водоеми и трансформаторни постове.

От направения преглед на състоянието на водните цикли и пречиствателните станции в района пък става ясно, че те са  все още на етап прединвестиционно проучване, съставяне на работни проекти и определяне на площадки, т.е. далеч от практическата реализация.

Дори за най-неизкушените в темата, очеизваждащ е фактът, че едно от най-засегнатите населени места ще е все още частично бетонирания Синеморец. Според бъдещия ОУП, става въпрос за увеличение на урбанизираните територии с 54 процента.

Проектът предлага регламентиране на ромския квартал и къмпинг в местността "Бутамята". А местността „Поляните“ е предвидено да получи статут на "вилна зона с намалени показатели“.  В документа се отчита, че върху част от имотите, включени в плана, вече са  построени хотели, но разрешенията за тях (както можем да се досетим) са били давани на парче - чрез т. нар. частични изменения и с благословията на множество  общински началници.

Предвидено е 

сериозно вилно застрояване и във Варвара (местностите "Гробищата" и "Поста").

Е, тук не може да не бъде отчетен и някакъв положителен елемент: отпада  предвиденото в предишния проект изграждане на голямо голф игрище и прилежащата му инфраструктура.

За Ахтопол също са предвидени промени – тук е отпаднало  застрояването на района западно от "Коросията", но за сметка на това се разрешава застрояването (под формата на вилна зона) на 35% от територията на местността "Лозята".

В едно от най-красивите кътчета на Черноморието - Резово, урбанизираните площи се увеличават със 100 на сто.

Единствената добра новина в този план се отнася за "Корал". След неимоверния „гърч“ на държавата, която беше принудена  да установи наличието на дюни тук, според общия план  са отпаднали инвестиционни намерения в няколко имота, предвидени с подробни устройствени планове. Причината е, че евентуалното им застрояване би влязло в противоречие със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С други думи,

поне засега "Корал" може би ще бъде спасен!

Според еколози, разликата между стария и новия план е в  мащаба на  вилните територии - те сега са увеличени близо седем пъти. Разбира се, защитниците на плана аргументират това с възможността за развитие на туризма и със създаването на работни места. Но, ако се направи анализ на собствеността върху част от имотите, чиито притежатели  ще бъдат облагодетелствани от това разширение, изводите могат да бъдат доста по-различни...

Природозащитниците алармират и за друг проблем: в новия план са посочени нереални числа - от общо 69.25 км брегова ивица, цели 52.47 км били заети от пясъчни плажове. Според тях това било направено, за да се покаже, че самите плажове имат много по-голям капацитет, отколкото е той  в действителност.

Според Тома Белев от Коалицията „ Да остане природа в България“,

новият план е "още по-недоносен“ от предишния.

Хубавото е, че все още има време описаните безумства да бъдат премахнати. Стига някой да не се опита да се "разбърза"  в това смутно време. След това единственото, което ще могат да направят гражданите е да търсят правата си по съдебен път. И то атакувайки единствено решението за екологична оценка.

Така, че нека не се "успиваме"  от различни други  притеснения, за да не се събудим в кепчетата на умеещите да ловуват в мътни води.

Facebook logo
Бъдете с нас и във