Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият екоминистър няма да спира развитието на зимния туризъм

Новият министър на околната среда Нено Димов няма да излезе с решение да не бъде правена екологична оценка на плана за управление на национален парк Пирин, а ще чака съдът да реши. Той посочи пред Дарик радио, че подобно негово решение само ще удължи във времето водените вече съдебни дела по казуса и разрешаването на случая. Димов е категоричен, че е грешно като практика да се прави оценка за въздействие върху околната среда на план за управление на национален парк, защото не става дума за инвестиционно намерение.

Министърът не отговори на въпроса дали ще позволи втори лифт над Банско, но каза, че като цяло трябва да развиваме зимния туризъм в България.

Димов не каза и дали подкрепя или не оспорваното предложение за законова поправка, с който депутати от мнозинството искат да удължат срока за застрояване на Черноморието. Според него в случая е важно да се изготвят и приемат плановете за управление на морските общини, за да стане ясно кое е разрешено и кое не. Ако става дума за голям инвестиционен проект, той минава през оценка за въздействие на околната среда, ако е малък – не минава. Според него трябва да има отделен закон за къмпингите, в който да се каже къде какво може да се прави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във