Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият център на Велико Търново ще е по италиански проект

Проект на италианския архитект Клаудио Нарди спечели конкурса за нов градски център на Велико Търново, предаде БТА.

От 2019 г. започва реализацията на мащабния проект - поетапното създаване на нов градски център на старопрестолния град върху територия от 160 000 квадратни метра.

"Проведохме международен архитектурен конкурс, за да бъде Велико Търново с най-добрия облик в бъдеще, за да има новата централна част красива пешеходна зона, много зелени площи, паркове, паркинги, спортни зони, музеи и да се вписва с културно-историческото наследство", посочи кметът Даниел Панов. 

Общо 62 разработки участваха в международната надпревара. На второ място, журито с председател проф. Георгий Станишев класира проекта на арх. Диего Терна (Италия), а на трето - разработката на "Стивън Джордж Интернешънъл" ООД - България.

Още пет проекта са получили поощрителни награди - те са на архитектурни екипи от Полша, Испания, Турция и България. 

Задължително условие е било разработките да съчетават както градоустройствено решение за целия терен, така и проект за първата сграда – експозиционен и конгресен център, който ще се простира върху 6000 кв. метра площ. 

С решението за сградата от спечелилия първо място идеен проект предстои кандидатстване по ОП "Региони в растеж" за изграждане на експозиционния център и прилежащата инфраструктура през 2019 г. Самото инвестиционно намерение е част от одобрената програма на общината по приоритетната ос за градска среда. 

Всички 62 проекта ще бъдат подредени в изложба. Така великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, за които ще има и обществено обсъждане. На базата на резултатите от него ще бъде изготвено техническо задание за изготвяне на нов подробен устройствен план за целия терен, уточниха от общината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във