Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новият борд на БЕХ е вписан в Търговския регистър

Днес излезе вписването на новия борд на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг във ведомството. По този начин БЕХ ще се ръководи от двама изпълнителни директори, а бордът му е увеличен от 5 на 9 души. Вторият изпълнителен директор, заедно със сегашния Валентин Николов, вече е Иван Андреев. Новите лица са Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков. Първите двама от тях Живков се опита да назначи в Съвета на директорите на БЕХ още през юли, но решението му бе обжалвано от директора на холдинга – бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов – и в крайна сметка ръководството не бе сменено. Този понеделник искането за промяна в ръководството бе внесено за вписване в Търговския регистър от енергийното министерство.

Идния понеделник министър Живков ще постави задачи на новия борд.  По думите му това са нещата, които не са били свършени от стария борд - да има програма за финансово стабилизиране и оздравяване на всички дружества в групата на БЕХ. Също така основна задача ще бъде новият борд да подготви идеи за това как холдингът би могъл да се включи в разработването на проекти във връзка с прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост в областта на зелената енергия и възобновяемите енергийни източници. Третата основна задача ще бъде да се подготвят конкурси за постоянни членове на борда на БЕХ, допълни още Живков.

Освен служебното правителство, работодателските организации също настояваха да се смени ръководството на БЕХ, тъй като го държат отговорно за манипулациите на енергийния пазар в България и за рекордните цени на тока.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във