Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови заводи внедряват иновации и високотехнологични изделия

С разширението ще удвоим капацитета си и ще се подготвим за въвеждането на нови технологии, посочва Мартин Ниланд, изпълнителен директор на BHTC България.

Все очакваме големия инвеститор, който да влезе в България и за преобърне икономиката и живота ни. Много често обаче се конкурираме за него със съседните ни страни от региона, които не са членове на ЕС и това им дава възможност да лавират с обещанията за облекчения и привилегии.

Често забравяме, че сме страна с по-малки възможности и като пазар, и като човешки ресурс, и често това ни оставя встрани от инвестиционните потоци. По тази причина като че ли не обръщаме внимание на малките вложения на световни производители, които влизат у нас и създават заетост и позволяват да се раздвижи стокообменът с редица страни, например с Германия, с Турция, с Румъния...

И през второто тримесечие обаче малка България остава интересна за инвеститорите. А и проекти има - както за нови, така и за разширяване на съществуващи производствени мощности - за автомобилни компоненти, логистика, също софтуерни компании.

От началото на тази година "звездата" на инвестиционния небосклон у нас е Враца. Градът вече бе забелязан от две големи компании. Немската фирма "МД Електроник" ЕООД е подготвила 21.5 млн. лв. за изграждане на ново предприятие, което ще се състои от производствени, логистични сгради и офиси. То ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули. Фирмата ще закупи и ще оборудва фабриката с различни ръчни, полуавтоматични и автоматични машини. Проектът предвижда да бъдат разкрити 300 работни места. Това е най-голямата инвестиция във Враца след изграждането на торовия гигант "Химко" и е една от най-големите в региона, отбелязва кметът Калин Каменов. Немската фирма има собствен обучителен център, в който служителите ще получават допълнителна квалификация.

"МД Електроник" ГмбХ е водещо дружество в областта на техническите решения  за пренос на данни в автомобилната индустрия. Продуктите му са интегрирани в повече от 170 модела на автомобили на над 25 производители.

Турският холдинг "Теклас", който произвежда каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, а продукцията му се продава в Европа, Азия и Северна Америка, също започва изграждането на нов високотехнологичен завод.  В него ще бъдат вложени повече от 22 млн. лева. Първоначално в него ще бъдат разкрити 500 работни места с перспектива да достигнат 1000, съобщи генералният директор на "Теклас" Неби Алън. А производственият процес ще бъде роботизиран във висока степен. В бъдещия завод във Враца ще се сглобяват съединения и оборудване за хибридни автомобили и електромобили от различни марки.

Така с изграждането и на завод на "Теклас-България" мястото на Враца на международната карта на автомобилната индустрия ще се затвърди, похвали се кметът на общината Калин Каменов.

През май "ВИТТЕ Аутомотив", един от водещите производители на системи за заключване в автомобилния бранш, откри разширението на своя завод в Русе с инвестиция за 20 млн. евро.  Към момента в завода работят 1000 служители, а с разширението трябва постепенно да бъдат разкрити допълнителни 350 работни места. Към момента "ВИТТЕ Аутомотив" произвежда в България над 7 млн. продукта месечно, които се експедират до над 250 дестинации на над 70 отделни клиенти, като например VW, Audi, Ford, Daimler, BMW и Volvo по целия свят. Освен това наскоро заводът беше провъзгласен за Center of Competence за производството на автоматичната система за компенсиране на допуските WITOL за цялата група. През миналата година "ВИТТЕ Аутомотив България" постигна оборот от над 100 млн. евро, като целта е тази стойност да се удвои през следващите пет години. 

През тази година германската семейна фирма с централен офис във Фелберт празнува 120 години съществуване. Доставчикът на автомобилно оборудване започна производството в Русе преди десет години.

"Бер-Хелла термоконтрол", която е част от германската компания BHTC, приключи разширението на завода си за автомобилни климатични системи в индустриалната зона в Божурище. Инвестицията е на стойност 31.6 млн. лева. Очаква се капацитетът на предприятието да нарасне с 80% и да бъдат наети над 250 работници, като ще може да произвежда по 150 000 устройства на седмица и по над 7 милиона на година.

С новите служители екипът на "BHTC България" надхвърля 700 души - шест пъти повече от 2013 година, когато компанията влезе в България. До 2022 година планът е да наеме още 400 души. Производствената база у нас е най-голямата от всички страни, в които компанията има свои представителства и производство. Заедно със завода беше отворен и развоен център за производство на панели за управление на климатични инсталации за автомобилната индустрия.

Сред основните клиенти на групата са Audi, BMW, Bentley, Daimler, Ford, Renault, Volvo и други.

Разбира се, този интерес не бива да ни успокоява. Трябва да се вземат още мерки за преодоляването на факторите, които задържат икономическия растеж в България. Високата добавена стойност, иновациите, дигитализацията и икономиката на знанието са следващото еволюционно стъпало за икономиката ни. Сега 8% е ръстът на годишните разходи за труд у нас. Те са по-високи от икономическия растеж, което означава, че основното конкурентно предимство - ниската цена на труда, ще стане безпредметно само след четири или пет години, или по-скоро. "То не може и не бива да бъде наше конкурентно предимство", посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във