Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови възможности за активизиране на деловите връзки с Австралия

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и Йоана Кехлибарова, изпълнителен директор на Българо-австралийска търговска камара.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе работна среща с Йоана Кехлибарова, изпълнителен директор на Българо-австралийска търговска камара. Тема на разговора е била необходимостта от предприемането на мерки за активизиране на двустранните икономически отношения между България и Австралия, съобщават от работодателската организация. На фона на нестихващите световни икономически проблеми партньорството на нашата страна с отдалечени държави остава на заден план. Това коментираха събеседниците и се договориха да проучат желанието на български компании да участват в бизнес пътуване до Австралия през есента на тази година.

Двустранният стокообмен е скромен и през отделните години се движи в сравнително широки граници, макар и при наличието на обща тенденция към повишаване. През миналата година стокообменът с Австралия възлиза на 173.5.д млн. щ. д. И показва ръст от 39.1% спрямо пандемичната 2020-а. Износът ни за тази страна е само за 47.3 млн. щ.д. като при това и намалява с 8.1% на годишна база. В същото време внос от Австралия е над два пъти по-висок и е в размер на 126.2 млн. щ.д, като расте с близо 72.4 на сто. Причината за това е главно в увеличените обеми медни руди и техните концентрати; семена от репица или рапида, пепели и отпадъци (различни от получените при производството на желязо или стомана), съдържащи метал или съединения на метали, вълна и други.

Перспективни за двустранното сътрудничество са секторите: селско стопанство, текстил, хранително-вкусова промишленост, машиностроене, информационни технологии, алтернативни енергийни източници, отбелязват от икономическото министерство.

България се стреми да развива търговско-икономическите отношения с Австралия, която е една от най-мощните икономики в Азиатско-тихоокеанския регион. След приемането на България за член на ЕС възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество нарастват в условията на активното партньорство между съюза и Австралия, като позитивна роля в това отношение играе и значителната българска общност в страната.

Сред основните рестриктивни фактори, възпрепятстващи устойчивото развитие на търговията със стоки и услуги между България и Австралия, е сравнително малкият пазар у нас за възможностите и капацитета на австралийския износ, който в преобладаващата си част се състои от суровини (след встъпването на България в ЕС този фактор играе все по-малка роля). Други ограничаващи условия са отсъствието на свободни пазарни ниши в Австралия, ограниченият ресурс за активна рекламна и промоционална дейност за българските стоки и услуги на австралийския пазар, приоритетните предпочитания и ориентация на българския бизнес към пазарите на ЕС и други.

Привлечените австралийски инвестиции в България са основно в минодобивната промишленост, преработката на селскостопански продукти, търговията с недвижими имоти, консултантската дейност, търсенето и проучването на природни ресурси.

Предвид голямата географска отдалеченост на двете страни туристическият поток и в двете направления не е особено активен. Същевременно Австралия остава извън „топ 50“ на туристическите дестинации за българи.

Австралийската централна банка повиши основната си лихва до 1.35 на сто

Австралийската централна банка повиши основната си лихва с половин процентен пункт, като мотивът е устойчивостта на икономиката на страната и високата инфлация, съобщават ДПА и Асошиейтед прес.

Съветът на централната банка за определяне на паричната политика, ръководен от управителя на институцията Филип Лоу, вдигна лихвения процент с 50 базисни пункта до 1.35 на сто. Това е третото увеличение, след като през юни регулаторът добави още 50 базисни пункта.

Устойчивостта на икономиката и по-високата инфлация означават, че извънредната подкрепа чрез ниски лихви вече не е необходима, коментира Лоу. Очаква се през идните месеци институцията да предприеме допълнителни стъпки в процеса на нормализиране на паричните условия в Австралия.

Чрез политиката си за повишаване на лихвите централната банка на Австралия ще поддържа инфлацията в целевите граници от 2 до 3 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във