Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВИ ВИНЕТКИ - НОВ КЪСМЕТ

Изпълнителна агенция Пътища пусна за продажба в началото на седмицата новите винетни стикери за територията на страната. Цените им са по-високи от миналогодишните, като най-сериозно ще усетят увеличението шофьорите на ТИР-ове. За тежките машини годишната винетка вече ще струва 585 лв. при стара цена 541 лева. Месечната ще е 105 лв., а седмичната 42 лв. при досегашна стойност съответно 97 и 39 лева. Драстичното увеличение за камионите с повече от две оси е резонно, тъй като те са почти непрекъснато в движение по републиканската пътна мрежа.
За сметка на това новите цени на винетките няма да ударят сериозно джоба на автобусните превозвачи. Увеличението на годишния стикер при тях е с 22 лева - от 271 на 293 лева. Месечният ще скочи с четири лева (от 49 на 53 лева), а седмичният с два (от 20 на 22 лева). Шофьорите на леки автомобили ще плащат за годишна винетка 58 лева. Досега цената й бе 54 лева. Месечните стикери се покачват от 10 на 11 лв., а седмичните от 4 на 4.40 лева.
Най-сериозно ще е увеличението за чужденците. За ТИР-овете годишната винетка скача с цели 100 евро - от 589 на 689 евро. За месечната новата цена е 124 евро, а за седмичната - 49 евро. Автобусите с чуждестранна регистрация, които преминават през страната, от догодина ще заплащат с 50 евро повече, или 345 евро. Месечните винетки за чуждестранните автобуси поскъпват с 9 евро - до 61 евро, а увеличението при седмичните ще е с 4 евро - до 25 евро. За чуждестранните леки автомобили годишният стикер става 69 евро (или с 10 евро повече), месечният - 12 евро, а седмичният - пет евро.
От увеличените цени на винетките се очаква през 2006-а във фонд Републиканска пътна инфраструктура да се натрупат 169 млн. лева. От продажбата им през тази година ще бъдат събрани 142 млн. лева. Сега остава тези пари да бъдат използвани по предназначение, тъй като републиканските ни пътища са твърде далеч от европейските стандарти. По тях сега най-много са знаците, обозначаващи необходимостта от винетка. Табелите могат да се видят след всяко селище - независимо дали има асфалтова настилка, или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във