Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВИ ШЕФОВЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА И СПОРТА

Нови изпълнителни директори на Държавната агенция за енергетика и енергийно регулиране (ДАЕЕР) и Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) назначи правителството на последното си заседание в четвъртък (23 август).
Милко Ковачев поема поста на енергиен шеф от подалия неотдавна оставка Иван Шиляшки. Ковачев е роден през 1957 г. в Перник. За разлика от своя предшественик новият директор има богат опит в областта, която ще администрира. Завършил е висше образование в Техническия университет в София със специалност Топло и ядрена енергетика. Малко след дипломирането си защитава аспирантура по същата тематика. В биографията му личат няколко специализации в Германия, Южна Корея и Англия, организирани от Международната агенция за атомна енергия към ООН. След 1995 г. Ковачев работи по въпросите на евроинтеграцията, за което му помагат и завършените курсове по право на Европейския съюз в Дания и Белгия. В периода ноември 1997 г. - февруари 2000 г. новоназначеният изпълнителен директор на ДАЕЕР е началник-управление Безопасност и експлоатация в АЕЦ Козлодуй и участва в подготовката на мандата за водене на преговори с Европейската комисия за изваждането от експлоатация на блокове от едно до четири и модернизация на пети и шести блок в атомната ни електроцентрала. От зимата на миналата година досега е началник отдел Европейска интеграция в администрацията на Министерски съвет. Новият шеф стъпва в длъжност дни, след като бе оповестено 10 процентно увеличение на цените на топло- и електроенергията от първи октомври и в навечерието на тежки преговори с МВФ по преструктуриране на сектора.
Държавната агенция за младежта и спорта ще се ръководи от бившия боксьор Васил Иванов, известен повечето като Лучано по името на веригата от сладкарници, която основа и ръководи. Иванов поема поста на спортен шеф от скандалния Симон Спасов. Спасов бе един от малкото директори на държавни агенции, които до последно отказваха да подадат оставка, въпреки че бе изслушан от парламента по обвинения в корупция. Напускащият спортната палата шеф се прочу с това, че кара служебно Волво за 60 000 г. марки. Обвинен бе, че е злоупотребил с пари по младежка програма на Европейския съюз. Не успя да изпълни обещаното довършване на националния стадион. Васил Иванов е втори мандат президент на федерацията по бокс. В периода 1997-1999 г. е член на Управителния съвет на футболния шампион ФК Левски София, когато президент е Томас Лафчис. От 1999 г. участва в управата на спортен клуб Левски. Съучредител е на фондация Доверие и закрила за подпомагане на полицията.
Съвсем скоро Милко Ковачев и Васил Иванов може да получат и статут на министри, ако мнозинството изпълни намерението си да преструктурира двете агенции в министерства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във