Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови проекти и инвестиции ускоряват растежа на регионалната икономика

Определянето на списък на важни за общината проектни идеи с проектобюджети и оптимален график за изпълнение ще позволи лесно кандидатстване по еврофондовете.

Освен текущите задачи по справяне с последствията от пандемията от коронавирус, кметовете на общини у нас мислят и за следващите месеци. Изготвят се анализи на икономическото, социалното и екологичното състояние, нуждите и потенциала за развитие на районите, очертават се приоритети за развитие. А някъде търсят и нови предизвикателства. 

В

Община Стара Загора

имат едия през следващата година да развият уикенд туризма на територията на общината. Ще има различни акценти в края на всяка седмица, които да привличат гости в града. "Предвиждаме тематичните уикенди да стартират в началото на юни и да продължат до края на септември", съобщават от пресцентъра на общината, цитирайки Милена Желева, заместник-кмет с ресор "Култура, туризъм и младежки дейности". 

Пандемията от Covid-19 е забавила започването на част от заложените в годишната програма събития. Има подготвени съвместни инициативи с туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, като все още има надежда да осъществят до края на 2020-а. "За съжаление тази година не беше благосклонна към бранша, но със съвместни усилия се насочваме към програма, която да привлича туристи в периодите от петък до неделя, както и в празничните дни от календара", отбелязва Желева. А Градът под липите има красиви кътчета, които да покаже - от парк "Митрополит Методий Кусев", от парк "Артилерийски", от езерото "Загорка", както и от Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора". Гостите ще имат възможност да "хванат" и други природни явления или вълшебството на природата.

Община Сливен

отпуска 25 хил. лева за изграждането на лаборатория за PCR тестове към МБАЛ "Д-р Иван Селимински", съобщиха от общината.
Болницата е най-голямата на територията на Област Сливен и в в момента заедно с ВМА-Сливен води борбата срещу COVID-19 на територията на общината. Нуждата от изграждане на лаборатория за диагностика на коронавирус с PCR е обусловена от необходимостта за по-бързо диагностициране на пациентите, като по този начин ще могат да се предприемат по-бързи и адекватни мерки за справяне с болестта, отбелязва кметът Стефан Радев.
На този етап пробите се изпращат в Бургас или Стара Загора, което удължава до 36 часа, а понякога и повече, получаването на резултатите. Това допълнително затруднява работата на системата, защото са необходими допълнителен медицински персонал и легла за изчакване на диагнозата. Затова, според кмета на Сливен, такава лаборатория в болницата ще ускори много този процес.

Кметовете на Ловеч и Плевен -

Корнелия Маринова и Георг Спартански заедно със заместниците си, са обсъждали общи проекти. Причината за срещата е подготовката на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за 2021-2027 година. Участието на гражданите в процеса на изработването на плана е добавило нови виждания и идеи за развитието на Община Ловеч.
Целта е двете общини да бъдат готови с общи проектни предложение, тъй като по Ос 2 могат да кандидатстват само проекти на съседни общини, отбелязва Маринова. Очертани били няколко общи идеи, сред които идентифициране на общински терени около АМ "Хемус" за изграждане на индустриална зона между двата града, реконструкция или изграждане на нов довеждащ водопровод - Троян - Ловеч - Плевен, както и създаването на общи туристически продукти между Плевен, Ловеч и Троян, като например по стария римски път Виа Траяна и други.
Кметът на Плевен е подчертал и важността за изграждане на язовир "Черни Осъм", което може да стане или с европейски фондове, или с държавно финансиране. Този проблем засяга и четири троянски села, които в момента изпитват проблеми с водоподаването. От Община Ловеч припомнят, че ПИРО е стратегически документ за достъп до европейски средства за следващия програмен период.
ПИРО е стратегически документ за достъп до европейски средства за следващия период и за развитие на общините до 2027 г., който определя целите и приоритетите. Планът трябва да включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които ще се реализират от общината чрез средства на Европейските фондове и национално финансиране.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във