Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нови обвинения за Любомир Павлов

Нови обвинения стъжниха живота на съсобственика на Медийна група България и издател на вестниците Труд и 24 часа Любомир Павлов. В петък (27 юли)стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП)го разследва за укриване на данъци и за пране на пари и за машинации около Общинска банка и купуването на луксозни имоти на Френската Ривиера. На Павлов е наложена мярка за неотклонение от 100 000 лева. Обвинението му беше предявено в Националната следствена служба в присъствието на двама защитници - депутата от Атака Явор Нотев и Дария Пенкова. На излизане от следствието Павлов коментира, че според него се преминава всяка граница, когато на един невинен човек се отправят всеки ден различни, понякога и взаимно изключващи се обвинения, клевети.


Изявленията на градския прокурор Николай Кокинов и на говорителката на СГП Румяна Арнаудова оставиха известна неяснота за броя на повдигнатите обвинения. Първоначалното впечатление беше, че новите обвинения са две, но по-късно Арнаудова каза пред медиите, че срещу Павлов са предявени три обвинения за пране на пари и едно обвинение за данъчни престъпления. Възможно е обаче тя да включва в бройката и повигнатото преди месец друго обвинение за пране на пари срещу Павлов и срещу съдружника му Огнян Донев. Междувременно срещу Павлов бяха отправени още две обвинения - за измама и за документ с невярно съдържание.


Преди десетина дни полицаи и прокурори обискираха офиси на фирмите Елфарма и Телсо, свързани със Софарма на Огнян Донев. Обиските бяха последвани от обвинение срещу него за укриване на данъци в особено големи размери. Беше му определена и рекордна гаранция от 500 000 лева. Същите обвинения получи и финансовият директор на компанията Борис Борисов.


Този удар срещу тандема Павлов-Донев дойде броени дни, след като те постигнаха успех в съдебната битка с бившите си партньори в сделката за ВАЦ-овите издания Христо Грозев, Даниел Руц и Карл Хабсбург. Софийският градски съд обяви за нищожни договорите за продажба на дружествени дялове на фирмата БГ Приватинвест ГмбХ , в която тримата са съдружници. На практика решението изхвърля Грозев и компания от Медийна група България, но все още може да бъде обжалвано. Мотивът на съда е, че към 1 декември 2010-а, когато австрийското дружество е закупило дялове от фирмата-купувач на медиите, то не е било регистрирано и не е провело общо събрание.


Мениджърите на БГ Приватинвест ГмбХ дадоха да се разбере, че продължават битката за Медийна група България, излизайки с изявление до медиите. В него се казва, че решението е пристрастно, а съдията греши. По искане на Финансова консултантска компания ЕООД на Любомир Павлов СГС обявява за нищожни договори за продажба на 50 + 3 дружествени дяла от капитала на БГ Принтмедия ООД, сключени на 01.10.2010 между фирмата на Павлов и БГ Приватинвест ГмбХ. Павлов твърди, че не е дал съгласие за сключването им, въпреки че има и нотариална заверка на подписите.


Според БГ Приватинвест Финансова консултантска компания никога не е разполагала с 53 дружествени дяла в БГ Принтмедия ООД , а само с 50. От приложените в Търговския регистър документи ставало ясно, че Павлов потвърждава съгласието си за сключването на сделка с БГ Приватинвест - дружество, учредено и в процес на регистрация. А както австрийското, така и българското търговско законодателство разрешават търговска дейност на дружествата от момента на тяхното учредяване.


Реакцията на Медийна група България е на другия полюс - изданията й обявиха, че опитът да се смачкат двата най-голeми вестника в България удари на камък, а съдът пробил напълно тезата на прокуратурата, че Павлов е извършил документна измама. Към момента на договора за прехвърляне на акции Грозев не е бил упълномощен да сключи сделката от името на общото събрание на БГ Приватинвест ГмбХ, а Грозев, Руц и Хабсбург не са имали качество на съдружници. Припомня се, че три различни съдебни състава от две инстанции спрели мераците им да запорират имуществото и търговските марки на вестниците на Медийна група България.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във