Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нови мъки за спасяване на държавната енергетика

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е пред финансов колапс и уверено върви по пътя на големия си събрат - Националната електрическа компания. Този факт призна през седмицата и енергийното министерство, след като стана ясно, че ТЕЦ-ът го е закъсала с парите. Централата работи все по-трудно и с все по-голяма загуба заради необходимостта от закупуването на квоти вредни емисии. А те значително поскъпнаха в последните месеци.
Както в. "БАНКЕРЪ" писа, до края на юни тази година "Марица-изток 2" е платила за такива квоти над 115 млн. лева. А общо за последните пет години е дала за тях повече от 570 млн. лв., обясниха от Министерството на енергетиката.

Поскъпването на квотите за мръсен въздух през последните месеци и оттам силното влошаване на финансовото състояние на централата накараха министерството да сформира работна група, която да търси решение на проблема и да набележи мерки за стабилизиране на компанията. Въпросните мерки трябва скоростно да бъдат приети, като се очаква първите от тях да се приложат още в края на този месец.

Значителното увеличение на разходите за закупуване на емисии е сериозно предизвикателство пред ТЕЦ "Марица-изток 2"  и "Български енергиен холдинг", се посочва в съобщение на енергийното ведомство. От там напомнят също така, че ТЕЦ-ът е основна базова мощност, от стратегическо значение за електроенергийната система както на България, така и на региона.

Разбира се, спешно създадената работната група едва ли ще измисли някаква невероятна формула за спасяване на предприятието. Като цяло изходът от ситуацията е ясен - отпускане на кредит на въглищната централа от името на Българския енергиен холдинг. Това е единственото възможно решение в спешен порядък, което може да бъде взето. Аргументите за него идват от две посоки - едната е, че никоя банка няма да отпусне заем на дружеството, което последните няколко години работи само на загуба. Другата причина е, че централата няма как да повлияе върху цените на квотите за вредни емисии, които се търгуват в Европейския съюз и които поскъпнаха за половин година от 5 евро на тон до над 20 евро.

Друг вариант за излизане от положението е прехвърлянето на повече количества безплатни квоти по административен път към "Марица-изток 2". Дали това е възможно, трябва да обяснят експертите на Министерството на околната среда и водите. Подобна мярка обаче няма да се понрави на другите дружества, особено на частния бизнес, защото всички големи индустриални производители са длъжни също да си купуват квоти за вредни емисии.

Всъщност реакцията на бизнеса не закъсня. Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори,  Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската камара на химическата промишленост публикуваха отворено писмо. То е адресирано до управляващите и е по повод на дългосрочната визия за развитието на въглищните централи и на енергетиката ни като цяло. Организациите отбелязват, че многократно са настоявали за намиране на решение за оптимизация на производствените разходи на ТЕЦ "Марица-изток 2" и оптимизация на цените по енергийния вертикал, включително и чрез съкращаване на разходи във въглищния комплекс. Освен това тенденцията за ръст на цените на квотите Со2 е залегнала в редица проучвания и изследвания в сектора за 2018-а и в перспектива след 2020 година. В тази връзка  основното обстоятелство, сочено като причина за тежкото финансово състояние на  дружеството, не може да бъде разглеждано като форсмажор, който е от непредвидим характер.

В писмото се напомня и как от години бизнесът е свидетел на "обективната невъзможност" "Марица-изток 2" да реализира приходи от търговията с ток на свободния пазар и от предоставяне на услуги като студен резерв.

Трите организации настояват да се вземат спешни мерки за стабилизация на сектора и как точно да се развива въглищната енергетика у нас. Според тях забавата на преговорите с въглищните централи с дългосрочни договори създава предпоставки за прехвърляне на допълнителни разходи към НЕК и ще постави държавата в по-неблагоприятна преговорна позиция. Същевременно те са категорични, че няма да подкрепят идеи на правителството, свързани с прехвърлянето на допълнителни разходи за вредни емисии върху частния бизнес.

"Липсват каквито и да е решителни и конструктивни стъпки относно бъдещето на въглищния сектор в България  в контекста на новите екологични изисквания на европейско ниво. Не е ясно ще продължи ли функционирането на тези централи със съществуващата им технология, или се предвижда замяна на основното гориво с природен газ", подчертават предприемачите.

Каквото и да си говорим, изискванията за опазването на околната среда в Европа имат ефект и карат производителите да се ориентират към нови енергийни мощности - природен газ и ВЕИ. Но у нас картинката продължава да е изкривена, защото цял регион изкарва прехраната си именно чрез "мръсното производство" от въглищата. При все това е ясно, че предстои затваряне на мощности и въпросът е докога нашата държава ще продължи да отлага този момент?

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във