Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови мерки за проблемите на ВиК сектора в Хасково и Димитровград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и нейният екип заедно с ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, кметът на Димитровград Иво Димов, председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева и управителите на ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград са набелязали конкретни мерки за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията в двете общини.

Те са договорили ясни срокове и разпределение на ангажиментите за постигане на дългосрочно решаване на натрупаните от години проблеми, съобщават от регионалното министерство.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове, като за постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград, са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 млн. лева.

На срещата в регионалното министерство е изтъкнато значението на финансирането от фондовете на Европейския съюз. То обаче ще продължи само при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия – един оператор“, за да може ВиК операторът дори в малка община като Димитровград, устойчиво да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във