Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НОВИ КОНКУРСИ В ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ

Комисията за регулиране на съобщенията обяви още два конкурса за издаване на индивидуални лицензи за осъществяване на далекосъобщения от вида „точка към много точки. Те ще са с национално покритие в обхвата от 26 GHz, като кандидатите могат да подават заявленията си до 19 юни.
Основното предимство на безжичните мрежи от този вид е възможността да бъдат предоставяни услуги с качеството на оптичен кабел на места, където прокарването му е практически невъзможно или икономически неефективно.
През октомври 2005-а се проведоха два търга за издаване на пет индивидуални лиценза за обществена далекосъобщителна мрежа от вида „точка към много точки в честотния обхват 3.4-3.6 GHz, при които бяха достигнати рекордни цени. Изградените разрешителни обаче бяха само четири - две от клас А на Транс телеком и Кейбъл нет при цена малко над 5 млн. лева и две от клас Б на Некском и БТК при рекордните 6.172 млн. лева. Петият лиценз от клас Б бе спечелен от Орбител, но броени дни след конкурса алтернативният оператор се отказа от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във