Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нови комплекси поникнаха върху руините на „Балканкар“

S 250 ca68335e 2b32 43d5 adbc 38f2f514fce8

Главният прокурор Иван Гешев обеща неотдавна  сериозни разследвания за нашенската приватизация. Но не е лошо наред с това да насочи погледа си  и към фалираните държавни дружества , чиито активи бяха разпродадени на смешни цени - още в началото на прехода и по-нататък през годините.

Между тях е „Балканкар холдинг“ АД, което все още се числи  под шапката на министерството на икономиката.

Едно от най-големите предприятия за производство на кари - не само у нас, но и на Балканите  беше доведено до фалит през 1996 година. Ревизия на дружеството, проведена в началото на същата година  показа, че то има над 10 млрд. лева (неденоминирани) дългове към търговски банки и към бюджета, близо 20 млн. долара са загубите на  холдинга от създаването и ликвидирането на дружества зад граница, над 30 млн. долара (почти несъбираеми) са вземанията  от чужди клиенти, към които се прибавят още 17 милиона несъбираеми вземания по търговски и финансови договори. И още купища неизчислени други загуби или пропуснати ползи от неизгодни сделки с чужди и наши партньори.

След редица неуспешни опити за приватизация,  в края на 2002 г.  „Балканкар холдинг" беше обявен в несъстоятелност  по искане на кредиторите. Признатите от съда  вземания тогава бяха за близо 120 млн. лева. Магистратите решиха задълженията на дружеството да бъдат погасени с ликвидация, а не чрез оздравяване.

И така се стигна до

масовата разпродажба на активите на холдинга.

Разбира се на прицела на купувачите първо попаднаха някои  от най-атрактивните имоти на дружеството. Такъв беше  огромният терен от близо 200 дка в столичния  кв. „Красно село“ ,  върху   който беше  разположен бившия завод „Балканкар 6 септември“ .

През пролетта на 2005 г. синдикът на фалиралия "Балканкар холдинг" и държавата продават собствеността си в "Балканкар 6-и септември" на "Софийски акрополис" - дружество в България на литовската VP Group, чиито собственик е Нериус Нумавичиус. Той е определян в медиите като най-богатия литовец, по-известен и като собственик на търговската верига "Т-маркет".

По тогавашната  информация

 цената е била близо 8 млн. лева.

През 2006 г. групата започва да разчиства терена от намиращата се там 11-етажна  жилищна сграда и от множеството  полуразрушени халета, за да изгради на него многофункционален търговски център. Общата му площ е  1650 кв метра. Обявено е, че той ще включва мол с голяма зона за развлечения и хипермаркет за храни, заемащ  12 хил. кв.м, офисна кула с височина между 25 и 30 етажа, 1500 апартамента, паркинг на пет нива. Първата фаза е планирана за периода 2007-2009 г., а втората трябвало  да бъде завършена до 2012 година. Инвестицията тогава е оценена на 1 млрд. лева и е обявено, че ще бъде осигурена със собственисредства и с банков ресурс.  Малко по-късно от компанията коментират, че трудно може да намерят  банка, която сама да финансира проект от такъв мащаб, и ще трябва да се търси синдикиран заем. После започва кризата и кредитите поскъпват. През ноември 2008 г. инвеститорът замразява проекта и разпуска служителите, докато дочака  по-добри времена.

Очевидно обаче, те не са настъпили, тъй като започват да продават  парчета от огромния терен поотделно.

Както можем да се досетим,  

средкупувачите им няма случайни хора.

Един от тях е изгнанникът в Обединените арабски емирства Васил Божков. През юли 2016 г. той купува близо 28 дка ( 27 465 кв.м.  ) с административен адрес на терена  бул. „Цар Борис“ 126 чрез едноличното си акционерно дружество  "Прим БГ". Две години по - късно, но на датата  15 октомври теренът е прехвърлен в активите на друго дружество от орбитата на влияние на Божков - "Нове хоумс" АД. Ако се съди  по нотариалния акт, с който в. „Банкеръ“ разполага, цената на сделката е била  4 916 666.67 лева.

Проверка в дирекция „Архитектура и градоустройство“ на Столична община показва, че за този терен са били издавани две строителни разрешителни. Първото ( от 27 септември 2018 г. ) е на името на „Прим БГ“, чрез което са разрешени изкопните работи, предхождащи бъдещото строителство. Второто  ( от 21 декември 2018 г. ), вече е на името на новия собственик -  „Нове хоумс“ . От него става ясно, че на терена ще бъдат изградени 14 многофамилни жилищни сгради, с обща разгърната площ от 93 705. 52 кв.метра.

За да бъде реализиран проектът, на 25 февруари 2019 г. дружеството тегли инвестиционен кредит от „Интернешънъл АССЕТ банк“  в размер на 28 млн.лева. А крайният срок за погасяването на кредита е 30 септември 2024 година.

Какво ще се случи дотогава обаче, е въпрос само на догадки, като се има  предвид, че обектите са в процес на изграждане, а дейността на фирмите,  свързани с Божков засега е  сложена на трупчета....?!

Другата част от огромния имот

(парцел от 193 дка), разположен  между кварталите "Красно село" и "Овча купел"   в края на миналата година е купен от „Галакси инвестмънт груп“ чрез придобиване на дружеството "НМ 151", в чиито активи  се числи  този имот. Самите нови собственици тогава определиха сделката

за най-голямата имотна сделка

от гледна точка на размера  на парцела, сключена през  миналата година. Но  цената  така и не беше обявена. Компанията-купувач е притежание на собствениците  на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров.

Ако съдим по баланса на придобитото дружеството ("НМ 151") парцелът фигурира като инвестиционен имот в процес на изграждане и е оценен на 12.1 млн. лева. Източници от пазара тогава твърдяха, че първоначално литовският собственик е искал за него около 14-15 млн. евро. Окончателният договор за продажбата на фирмата е публичен , но от него става ясно, че цената на сделката е записана в предварителния договор, който обаче не е приложен.

Купувачите Щерев и Петров са известни най-вече с интересите си в производството на алкохол и окрупняването на земеделски земи. "Галакси инвестмънт груп" е инвестиционната им компания, която развива и управлява проекти за недвижими имоти - хотели, жилищни и ваканционни комплекси, офисни сгради, търговски и индустриални площи. В портфолиото й са петзвездните хотели "Хилтън" и "Интерконтинентал" в София, хотел Barcelo Beach в Слънчев бряг. В Пловдив сред новите проекти са "Офис парк Пловдив" - офис сграда от клас А, и жилищният комплекс Royal Garden.

В София компанията притежава земя и проект за многофункционална офис сграда. В  края на миналата година нейни представители твърдяха, че финансират сделката със собствени средства. Тя  е с регистриран капитал от 4 млн. лева , отразената й в търговския регистър печалба за 2018 г. е  9.13 млн. лева.

Според управителя на "Галакси инвестмънт груп" - Константин Бояджиев, намеренията на фирмата са  на този терен да се застрои малък квартал, да се създаде модерна, смесена многофункционална площ с търговска зона, жилища и офиси. За компанията  това ще е първият проект с жилища в София. А как ще изглежда новият квартал, ще стане ясно, след като по темата се произнесе главният архитект на София Здравко Здравков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във