Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови изисквания за достъп до е-услугите на НАП влизат в сила от днес

От днес всички електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) ще бъдат достъпни единствено чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни. Това става ясно от информация на сайта на агенцията.

Лицата, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, вече няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на НАП. "Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft", съобщават от НАП.

Данъчните уточняват, че за да могат да се използват електронните услуги, които агенцията предоставя след 17 февруари, са необходими:


  • Персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1 (преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

  • Web браузър : Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;

  • Java, версия 8.х.

Facebook logo
Бъдете с нас и във