Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нови играчи изгряват на свободния пазар на ток

Бизнесът трябва да внимава за подводни камъни и да очаква леко увеличение на цените във фактурите си

S 250 92d43e99 6e26 4810 a2c4 f6d4b9daff1f

С последните промени в Закона за енергетиката на практика всяка фирма, включително и най-малката, е задължена след 1 октомври да излезе на либерализирания пазар и чрез него да се снабдява с ток. Това обаче предполага не само разнообразие от цени и възможности за избор, но и отговорности за потребителите.

В момента услуги по доставка на електроенергия предлагат 49 търговци на ток. Техният списък, с малко закъснение, бе публикуван на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране. И до 10 септември дори всяка аптека, зъболекар, адвокатската кантора или хранителен магазин у нас, трябва да избере своя доставчик.

Разбира се, с наближаването на крайните сроковете за либерализация самите търговци на ток стават все по-активни. Очаква се техните предложения за привличането на нови клиенти да са достатъчно ясни, защото и досега голяма част от малкият бизнес няма никаква идея защо и как трябва да сменя доставчика си.

Едни от най-големите търговци на електроенергия

са дружества в структурите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Такива са ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Трейд България, Енерго-Про Енергийни услуги, Енерго-Про продажби, ЕВН България Електроснабдяване и ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп. И няма да е никаква изненада, ако повечето от малките дружества продължат да използват услугите точно на тези три компании. Но заради конкуренцията в следващите години техния висок дял най-вероятно ще намалее.

Сред новите играчи на пазара също вече се открояват няколко сериозни фирми. Такава например е „Гранд Енерджи Дистрибюшън“, която от години работи с големи бизнес клиенти. В балансиращата й група вече участват над 10 000 енергийни обекта. За 2019-та тя е изтъргувала 8 млн. мвтч електроенергия като осигурява доставки на ток и от чужбина със свои чуждестранни партньори. Неин собственик е Надежда Арсова.

Със сериозна репутация в енергийния сектор е и „Синергон енерджи“, която след последните разпоредби също се стреми да разшири позициите си на пазара на електроенергия. Групата на „Синергон“ има разнообразно портфолио от дейности, с които се занимава, като специално внимание е отделено на енергийната сфера. Компанията е собственост на Пламен Тонев.

От почти 30 години е в енергетиката „Ритъм 4 ТБ“ с управител старозагорския бизнесмен Руси Данев. Прави впечатление нейната специална платофрма за работа с клиенти и добрите обяснения за  свободния пазар.

Сравнително нов играч е компанията „Енекод“ на Райчо Кацаров и Нели Беширова. Тя се е фокусирала в търсенето на по-едри бизнес клиенти, като има намерение да развива дейност и в съседна Македония.

Интересно предложение отправя фирмата „Енерджи маркет“. Потенциалните й абонати могат да се възползват от тримесечен тестови период преди да приемат нейната окончателна оферта. През годините досега тя доставя електроенергия на такива големи клиенти като УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ Пирогов, Българско национално радио и курортния комплекс „Албена“. В съвета на директорите й влизат Владимир Мънев, Пламен Голанчев и Христо Януцев.

Сред известните компании в бранша е и „Енерджи Съплай". Тя не е само доставчик на ток, но и предлага изграждане и поддръжка на ВЕИ системи. В определен момент това може да се окаже предимство, тъй като вече не са малко случаите, когато големи потребители искат да получават единствено зелена енергия, следвайки фирмената си политика за опазване на околната среда. Впрочем, енергийните търговци вече издават и сертификати, в който е записано, че доставеният ток е от възобновяеми източници и щади природата. „Енерджи съплай“ работи на Балканите, в Унгария и Чехия, и е собственост на Соня Кадиева.

При сегашната либерализация на пазара нови клиенти ще привлича и друга позната компания в енергийните среди - „Мост енерджи“, в чийто съвет на директорите участват Тони Тенева, Николай Даскалов и Силвия Йорданова.

Всъщност повечето от фирмите, занимаващи се с търговия на ток, са известни на енергийните специалисти. Преди година четири работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, поискаха от Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка на „Гранд Енерджи дистрибюшън“, Юропиън трейд оф енерджи“, „ТМ Технолоджи“, „Енерджи инвест юръп“ дали не нарушават конкуренцията на енергийния пазар. А преди няколко месеца пък „Топлофикация София“ разтрогна договора си с „Гранд Енерджи дистрибюшън“.

Когато говорим за търговците на ток, трябва да сме наясно, че и в този сектор има не само печеливши, но и губещи. Да не забравяме например случая с "Фючър Енерджи“. Това дружество нашумя преди време основно с амбицията си да закупи активите на ЧЕЗ в България. Късметът му обаче не излезе след намесата на Комисията за защита на конкуренцията, а по-късно то бе и отстранено от независимата енергийна борса у нас. 

Срокове и опасности

Ако дадена фирма не избере своя доставчик на ток до 1 октомври 2020 година, ще остане при служебно определени тарифи на свободния пазар. По този начин тя ще продължи да получава електроенергия до края на юни 2021-а. Ако до тогава не сключи договор с търговец на ток, ще бъде автоматично прехвърлена към Доставчик от последна инстанция, където цените, които ще заплаща, са много по-високи.

Тази промяна засяга всички фирми, без значение от тяхната големина и количество консумирана електроенергия.

Бизнесът трябва да бъде внимателен и защото в началото сметките за ток вероятно ще скочат. Причината е, че цените на свободния пазар са по-високи, отколкото на регулирания. Поскъпването според някои експерти може да е дори над 20%, докато други са по-скромни в прогнозите си за увеличение. Колко точно обаче ще е то и дали ще има изкривявания на пазара, тепърва ще се разбира.

Енергийният пазар е силно специфичен и е възможно също така търговци да предложат подвеждащи оферти за потребителите, така че те, вместо да оптимизират сметките си, да започнат да получават по-високи фактури.

В крайна сметка и при новите условия компаниите гарантирано ще получават електроенергия. Важното е на каква цена тя ще им се доставя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във