Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови германски инвестиции ще разкрият 3500 работни места

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов проведе срещи с редица компании и браншови съюзи в Бавария.

Близо 3500 нови работни места в България може да бъдат открити при изпълнението на планирани инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и в областта на информационните и комуникационните технологии. Това отбеляза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов след проведените срещи с компании от Бавария.

Фирма в областта на автомобилостроенето до няколко месеца ще започне своя проект в България е потвърдено по време на срещата в нейната централа. Тя произвеждат компоненти и работят с някои от най-големите автомобилни производители в света. През последното десетилетие автомобилният сектор у нас се развива бързо и редица чуждестранни компании инвестират в нови или развиват съществуващи тук проекти. Към момента близо 70 хил. души са заети в тази индустрия, а общо 270 компании работят в сектора у нас. „Можете да разчитате на пълна подкрепа от държавата през целия период на планиране и реализиране на вашата инвестиция“, е подчертал министър Стоянов.

Той е посетил и в централата на един от най-големите автобусни превозвачи в Европа – „FlixBus“. През миналата година баварската компания избра България за разкриването на своя „Knowledge Hub Sofia“ – експертен център на компанията с дейности от ИТ и дигитализация до маркетинг и счетоводство. „Изключително сме доволни от инвестицията си в България и от таланта на българските ИТ специалисти. Именно кадрите в страната ви бяха сред водещите причини да ви изберем“, са отбелязали от ръководството на „FlixBus“. Предвижда се Центърът да наеме 250 висококвалифицирани специалисти, като към момента са назначени около 60. А радващото е, че в конкуренция с шест други държави, баварската компания е избрала страната ни.

Заедно с това министър Стоянов е представил възможностите за инвестиции в България и пред Фондацията на фамилния бизнес в Германия. Множество германски компании поради предизвикателствата от войната и ковид пандемията търсят по-близка локация на техните производства до основните им пазари в Европа, като влизането у нас е една от алтернативите за тях.

Същевременно редица фирми от Германия вече са избрали страната ни и споделят положителен опит. Сред тях са FESTO, Würth, Ottobock SE, Liebherr и други. „България работи последователно, за да отговори на вашия интерес, но страната ни днес търси инвеститори, които не просто разкриват нови места, но които ще са двигател на растеж за следващите години“, е подчертал министър Стоянов. Според него стимули от държавата вече не трябва да се дават за брой работни места, а за качеството им.

Министър Стоянов е представил и българските индустриални зони като локации с добавена стойност за нови инвестиции. Той е акцентирал и на подготвяните промени в инвестиционния процес в България, в това число и с нов Закон за инвестициите. Целта им е всеки стратегически инвеститор у нас да получи пълното съдействие на институциите, за да премине през всички административни процедури максимално бързо.

Фондацията на фамилния бизнес в Германия обхваща над 500 семейни компании със среден оборот 1.6 млрд. евро на година и среден брой на заетите 7000 работника за всяка компания. Повечето от тези дружества са разположени в Северен Рейн-Вестфалия, следвани от Баден-Вюртемберг и Бавария. Повече от половината от големите семейни предприятия се намират в производствения сектор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във