Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови е-буси, "зелени зони" и модернизация на „Топлофикация“ обсъди Фандъкова в Брюксел

Подкрепа за разширяването на софийското метро, както и на мрежата на довеждащия транспорт, е изразил европейският комисар по транспорт Адина Валеан на среща с кмета Йорданка Фандъкова в Брюксел. Тя представи плановете за строителството на новите метроучастъци и интермодални транспортни хъбове, съобщиха от пресцентъра на общината. Комисар Валеан представи новите възможности за закупуване на електробуси. Целта на новите превозни средства е София да изработи широка мрежа на довеждащ транспорт до метрото и до големи спирки на градския транспорт. Удобен транспорт от кварталите е ключов фактор за намаляване на използването на лични автомобили за ежедневните пътувания.

Подкрепа за разширението на софийското метро е изразила и комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Още при пускането на Третата линия на софийското метрото комисар Ферейра подчерта, че „софийското метро е един от отличните примери за добавената стойност на инвестициите на Европейския съюз“.  При дискусиите за финансиране на двата нови участъка от Третата линия с кмета Фандъкова преди година Елиза Ферейра предложи включването им в Националния план за възстановяване и устойчивост. По време на сегашната среща двете обсъдиха възможностите за подобряване на градската среда в кварталите.  Кметът Фандъкова представи нови проекти за изграждане на "зелени зони" в кварталите, както и използването на възобновяема енергия за отоплението на общинските детски градини и училища.

По време на срещата с комисаря по околна среда Синкявичюс кметът Фандъкова е представила постигнатите резултати за подобряване на качеството на въздуха. „През последните 3 години София постига съответствие със средногодишната норма  за финни прахови частици на всички автоматични станции. А през 2021 г. само на една от станциите е регистрирано превишение на средно денонощната норма“, заяви Фандъкова. Тя представи останалите мерки, по които градът работи за трайно подобряване на качеството на въздуха в българската столица. Комисарят изрази своята подкрепа за въвеждането на нискоемисионните зони в София, което е планирано от местната власт за тази година.

„Виждам много смисъл във финансирането на модернизацията на „Топлофикация София“, е заявила  еврокомисарят по енергетиката г-жа Кадри Симсон. Кметът Фандъкова представи изготвения план за модернизация на дружеството с изграждане на нови когенерационни мощности и изграждане на топлопреносна мрежа.

Планът за модернизация на „Топлофикация София“ беше разработен в последната година от американката консултантска компания Black&Veatch, с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той има за цел да стабилизира цената на топлинната енергия чрез допълнително производство на електричество от дружеството. „Освен икономически и социални ползите от проекта са и екологични. Първо, защото планът предвижда преминаване от природен газ на „зелен водород“ и понижаване на емисиите с изграждане на новите мощности“, е заявила Фандъкова. Тя подчерта, че целта на общината е да се разгледат различни възможности за финансиране на модернизацията, която е изключително важна за над 1 млн. граждани на София, които използват централно топлоснабдяване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във