Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови 50 е-услуги за гражданите и бизнеса в София

Кметицата на София Йорданка Фандъкова присъства на представянето на Стратегията за интелигентна специализация на София. Проектът беше представен от предложения за зам.-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Владимир Данаилов в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, на ЕИБ и IT бизнеса.

Целта на стратегията е повече електронни услуги, дигитализация на процесите на управление и обслужване на гражданите и бизнеса, използването на иновативни градски решения, както и съвместна работа с IT сектора. Тези три сектора са свързани и те дават на града и на живота ни повече ред, повече публичност, повече контрол, повече бързина и благоприятстват развитието на IT  сектора, привличат чуждестранни инвестиции, създават качествени работни места и по-добро качество на живот.

"Първите задачи на новия заместник-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ е да модернизира текущата система с 50 административни услуги и да увеличи броя на дигиталните услуги за гражданите и бизнеса. Най-важно е да направим по-удобна и бърза работата на администрацията. Целта е както повече реални електронни услуги, така и внедряване на технологични решения във всички сфери. Предвижда се най-използваните услуги, които не са дигитални, първо да се дигитализират, ще се модернизира системата и ще се увеличи броят на дигиталните услуги.", посочи Фандъкова.

Нейното изискване е администрацията на общината да не изисква от гражданите  и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка. Столична община е и първата, която работи за свързване с базите данни на други институции – има връзка с КАТ и НАП, вече се извършват тестове за връзката с Агенцията по вписванията и от януари следващата година се очаква да работи.

Фандъкова посочи също, че втората задача е да продължи процеса на отваряне на данни, което е важно условие, за да ускорим процеса на дигитализация.

В последната година Агенцията за инвестиции на Столичната община заедно с над 100 представители на местния бизнес, университети и неправителствени организации изготвиха Стратегията за дигитална трансформация на София. Интересно  е да се знае, че само участниците от частния сектор са компании с общ оборот от над 3,23 млрд. лв. и над 17 000 служители. Фандъкова посочи, че лично е разговаряла с представители на IT  бизнеса в София и има тяхното уверение и желание да продължат работа за дигитализацията на София. "Миналата седмица общината подписа договор с Европейската Инвестиционна Банка, който е следващата стъпка от изпълнението на процеса.

Бъдещият зам.-кмет г-н Владимир Данаилов каза, че се предвижда до две години дигиталните услуги, които най-много се ползват от гражданите и бизнеса, да станат над 150. В момента 5 дни отнема на всеки гражданин за административна услуга, нашата цел е това време да се съкрати на 1 ден, а после да стане минути. Ще работим заедно с бизнеса в развитието на различни приложения, които да повишат качеството на живот.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във