Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нови 161,6 млн. лв. за запазване на заетостта

Правителството одобри допълнителен трансфер от 161,6 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт. Средствата ще се използват по мярката 60 на 40 за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори.

Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 80 000 работници и служители ще запазят своята заетост.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет.

Стартира и схемата за 3 млн. лв. за българските екскурзоводи. 

Министерство на туризма сключи договори с избрани изпълнители по схемата за подпомагане на екскурзоводите чрез осигуряване на временна заетост. Те се изпълняват по обявена обществена поръчка с индикативна стойност 3 млн. лв., която има за цел да популяризира българския туризъм, но и да осигури помощ на екскурзоводите и планинските водачи, които изпитват затруднения от липсата на работа заради пандемията.

Обществената поръчка е с четири обособени позиции и е в изпълнение на проект „Повишаване на капацитета на малки и средни предприятия в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на организациите за управление на туристическите райони“, съобщават от Министерство на туризма.

Изпълнители по договорите са сдруженията Асоциация на екскурзоводите в България, Съюз на екскурзоводите в България, „Планини и хора“ – Асоциация на планинските водачи в България и Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във