Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Новата система за самотаксуване в столичния градски транспорт ще заработи през май

Новата система за електронно таксуване в столичния градски транспорт ще заработи през май, вместо през януари.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща системата да тръгне в края на миналата година, но това ще се случи тази пролет. Причината е, че третият лъч на метрото не е оборудван за нея. "Когато е подготвяна документацията за тикет системата, за съжаление все още на са били ясни проектите и визиите и начините за разполагане, както на турникети, така и на окабеляване на третия метродиаметър, и тя е останала извън предмета на основния договор", уточни Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност. 

Тикет системата ще струва близо 10 милиона лева. При новата система ще купуваме билет или зареждаме карти по-лесно - чрез мобилно приложение, сайт или само с банкова карта. Част от устройствата работят в метрото. "Това, което ще предложим от Центъра за градска мобилност е пътуването с банкова карта - независимо колко пътувания сте направили за деня, да бъдете таксувани само с цената на дневната карта от 4 лева", обясни Дилчев.

Хартиеният билет и перфораторът ще бъдат заменени от нови билети, които ще купуваме от шофьора, те ще имат QR код. Предвижда се да има и 6 месеца гратисен период, през който да използваме и старите билети.

В момента пътниците в столичния градски транспорт изпитват сериозни затруднения. С оглед на противоепидемичните мерки, шофьорите в превозните средства не продават билети. Контрольорите - също. Сега пътниците могат да бъдат глобявани, ако не са закупили билет предварително от обособените за това места. В първите работни дни след празниците системата на ЦМГ пък се срина. Билети нямаше, а пред будките за за продажба на превозни документи се извиха опашки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във